Μέτρα για πιο δίκαιη φορολογία και ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον αγροτικό συνεταιρισμό Ζαγορίν στην Ζαγορά του Πηλίου. Επανέλαβε δε ότι «το κρίσιμο δίλημμα των εκλογών είναι εάν η χώρα θα οδηγηθεί προς τα μπρος με ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για όλους ή θα γυρίσουμε πίσω»

Μέτρα για πιο δίκαιη φορολογία και ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον αγροτικό συνεταιρισμό Ζαγορίν στην Ζαγορά του Πηλίου.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την εισαγωγή ενός αντικειμενικού τεκμαρτού μεικτού συστήματος φορολόγησης, που θα λαμβάνει υπόψη και τοπικές ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περαιτέρω μείωση του φόρου συνεταιρισμένων αγροτών και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής.

«Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, θα προχωρήσουμε στη μείωση του κόστους και των κτηνιατρικών και γεωργικών φαρμάκων. Θα μειώσουμε επίσης το κόστος των λιπασμάτων ενώ θα προχωρήσουμε και στη μείωση και της τιμής του αγροτικού πετρελαίου.»

» Μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής ιδρύουμε ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοοικονομική στήριξη των αγροτών, ενώ σχετικά με την ασφάλιση της παραγωγής, αλλάζουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ στην ουσία και τη φιλοσοφία του, προκειμένου να καταστήσει τον Οργανισμό περισσότερο Αλληλέγγυο, Δημόσιο και Κοινωνικά Δίκαιο.»

» Καθιερώνουμε προκαταβολή αποζημιώσεων με εγγύηση τις αγροτικές ενισχύσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

«Μια νέα εποχή ξημερώνει για τον τόπο μας. Η μεταμνημονιακή εποχή. Τώρα που μπορούμε να κυβερνάμε με τα χέρια όχι δεμένα πίσω από την πλάτη, αλλά να μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε. Έχουμε βεβαίως δεσμεύσεις δημοσιονομικές που έχουμε αποδείξει ότι μπορούν να υλοποιούνται και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την πίτα για να την μοιράσουμε δίκαια σε όλους. Να μην επικεντρώνουμε την προσοχή μας μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά στο πως θα παράξουμε νέο πλούτο, πως θα αυξηθούν οι εξαγωγές άρα και το εισόδημα του μέσου αγρότη».

Το κρίσιμο δίλημμα των εκλογών

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

«Το κρίσιμο δίλημμα που υπάρχει μπροστά μας είναι εάν η χώρα θα οδηγηθεί προς τα μπρος με ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για όλους όχι μόνο για τους επιτήδειους τους κολλητούς και τους κουμπάρους, όπως ήταν κατά το παρελθόν, ή θα γυρίσουμε πίσω.»

» Πρέπει να ξέρετε πως ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι θα συνεχισθεί. Φθάσαμε ως εδώ με μεγάλες δυσκολίες. Όμως, εάν κάποιοι επιχειρήσουν ανατροπή, μην έχουμε δεδομένο ότι δεν μπορούμε να ξανακυλήσουμε στις μαύρες μέρες που έζησε η μεσαία τάξη οι μη προνομιούχοι και κυρίως οι αγρότες και οι αγρότισσες από το 2010, έως το 2015, και που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.»

» Από τη μια μεριά, υπάρχει ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης και στον αντίποδα υπάρχει ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερων προτάσεων, που τις έχουμε γνωρίσει κατά το παρελθόν, όπως οι προτάσεις περικοπής της χρηματοδότησης για την ΚΑΠ. Απαιτούμε και εγώ προσωπικά έδωσα μάχη στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών».

«Η αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία είναι αιχμή του δόρατος, η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου κοινωνικής επιχείρησης», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Η αρχή, πρόσθεσε,  έγινε τον Απρίλιο του 2016 με το νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών και σήμερα έχουμε πλέον περίπου 800 υγιείς και ενεργούς συνεταιρισμούς. Από αυτούς οι 48 πετυχαίνουν τζίρους άνω των 5 εκατ. ενώ 227 πάνω από 500.000 έως 5 εκατ.

Σημαντικό επίσης είναι ότι συμμετέχουν 130.000 αγρότες στους συνεταιρισμούς της χώρας μας.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των αγροτών.

«Καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες. Από τον τζίρο που περνάει μέσα από τον Συνεταιρισμό θα υπάρχει έκπτωση 10% στο ποσό του φορολογητέου εισοδήματος. Μειώσαμε τη φορολογία των Συνεταιρισμών από το 13% στο 10%.»

» Τα πλεονάσματα που διανέμονται στους αγρότες-μέλη των συνεταιρισμών δεν φορολογούνται πλέον σαν κέρδος από εμπορική δραστηριότητα με συντελεστή 22%, από το πρώτο ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν, για το 2018 να έχουμε στηρίξει τα συλλογικά σχήματα και τα 150 Επιχειρησιακά Προγράμματά τους με πάνω από 40 εκατ. ευρώ.»

» Ο εκσυγχρονισμός των μεταποιητικών μονάδων σε συνεταιρισμούς όπως της Ζαγοράς, θα οδηγήσει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας και στην κατάκτηση νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης.»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την φορολογική ελάφρυνση των αγροτών.

«To αγροτικό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτικών ενισχύσεων, μέχρι το 2015 φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ. Σήμερα κάθε αγρότης απολαμβάνει τριών ειδών αφορολόγητο:

Έκπτωση φόρου (αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ) στο πραγματικό εισόδημα των αγροτών, ενώ οι αποζημιώσεις και το σύνολο των ενισχύσεων είναι πλήρως αφορολόγητες.

Έχει ακόμη αφορολόγητο μέχρι 12.000 ευρώ για την Πράσινη ενίσχυση και τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις του Πυλώνα Ι.

Αποτέλεσμα είναι αντί της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ σήμερα 9 στους 10 αγρότες να έχουν αφορολόγητο».

Η ΝΔ θέλει να καταργήσει τις φοροελαφρύνσεις

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ για τις προτάσεις της στο θέμα της φορολογίας των αγροτών.

«Η ΝΔ, που θεωρεί ότι η φορολογία είναι το δυνατό της χαρτί, προτείνει φορολόγηση με 9% μέχρι 10.000 ευρώ από το πρώτο ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει κατάργηση όλων των αφορολόγητων που απολαμβάνει σήμερα ο αγρότης», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε.

«Για τα χρέη των αγροτών, ο κ. Μητσοτάκης έχει προτείνει να συμψηφιστούν τα χρέη των αγροτών με τις επιδοτήσεις, να πάρει δηλαδή το κράτος τις επιδοτήσεις μέσα από την τσέπη των αγροτών.»

» Νομοθετήσαμε για τους αγρότες να εντάσσονται σε ρυθμίσεις για προστασία επιδοτήσεων και ελάφρυνση από τα χρέη και τα κόκκινα δάνεια. Να έχουν την προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων του Πυλώνα Ι μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ. Να έχουν τη ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.»

» Στο ζωτικό θέμα των πληρωμών των ενισχύσεων, φροντίσαμε ώστε να γίνονται στη ώρα τους πλέον όλες οι πληρωμές των ενισχύσεων. Παραλάβαμε υποχρεώσεις προς τους αγρότες που χρονολογούνταν από το 2007 και εξοφλήθηκαν ενώ συνεχίζουμε να εξοφλούμε με σύννομο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τρόπο. Όχι μόνο δεν φεσώσαμε την χώρα με νέα πρόστιμα και καταλογισμούς αλλά φέρνουμε πίσω πρόστιμα 72 εκατ. ευρώ από καταλογισμούς.»

» Δουλέψαμε πάνω στη προστασία των αγροτικών μας προϊόντων στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον στην ποιότητά τους και στην αύξηση των εξαγωγών.»

» Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο από 1,3 δις ευρώ που ήταν το 2014 στο μισό το 2018. Επιπλέον, είχαμε αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από 4 δισ. ευρώ σε 6 δισ. ευρώ, τάση που συνεχίζεται και για το 2019.»

» Δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 90 εκατ. ευρώ ως έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (de minimis) σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιές ή καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ.»

» Μειώθηκε ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και για τους αγρότες από το 13% στο 6% με αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι ταμειακές ροές του. Έχουν ήδη θεσμοθετηθεί οι Ενεργειακές κοινότητες με δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής για την μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, η δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά έχει την μέγιστη τιμή αγοράς από την ΔΕΗ».

Δεν πιστεύω ότι ο λαός θα θελήσει να κάνει ακροβατικά, χωρίς δίκτυ ασφαλείας

«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι τα κρίσιμα για το εάν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά ή εάν θα ξαναγυρίσουμε πίσω.»

» Με ρωτάνε πολλοί και πολλές. Μα πως είσαι αισιόδοξος, αφού πριν από ένα μήνα στις ευρωεκλογές ηττηθήκατε. ‘Αλλο ήταν το διακύβευμα των ευρωεκλογών και άλλο των εθνικών εκλογών. Στις ευρωεκλογές ο καθένας ψήφιζε με βάση την πρώτη του πολιτική προτίμηση αλλά και εξέφραζε, όπως πάντα γίνεται στις ευρωεκλογές, την δυσαρέσκεια την πίκρα την αγωνία του.»

» Δεν με ενδιαφέρουν οι μετρήσεις. Με ενδιαφέρει τι βλέπω. Το βλέμμα των ανθρώπων του μόχθου και δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα θελήσει να αφήσει το μέλλον του σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή το 2010 έως το 2015. Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα θελήσει να κάνει ακροβατικά, χωρίς να υπάρχει δίκτυ ασφαλείας. Διότι αν η Ελλάδα ξαναπέσει θα είναι πολύ δύσκολο να ξανασηκωθεί», κατέληξε ο κ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί από το μεσημέρι περιοδεία στη Μαγνησία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, την υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, και τους βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Μάκη Μπαλή.

Ο Τσίπρας και… τα μήλα – Επίσκεψη στον συνεταιρισμό του Πηλίου

Τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού «Ζαγορίν», επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς και το δημαρχείο της ιστορικής κωμόπολης όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης.

Ο πρωθυπουργός περιδιαβαίνοντας στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού «Ζαγορίν», δοκίμασε τα υπέροχα μήλα τοπικής παραγωγής, χαιρέτισε όλους τους εργαζόμενους , ενώ βγαίνοντας έξω από τον Συνεταιρισμό σταμάτησε και ενημερώθηκε για το μνημείο των συνεταιριστών που ξεκίνησαν την προσπάθειά τους πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Στο δημαρχείο της Ζαγοράς ο δήμαρχος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα της περιοχής που εστιάζονται στην δύσκολη πρόσβαση λόγω του ορεινού του εδάφους, στην παραγωγή των προϊόντων που η τιμή τους «παίζει» ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αλλά για τον τουρισμό που δείχνει μία δυναμική πορεία τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων.

Από πλευράς δημάρχου έγινε πρόσκληση στον πρωθυπουργό να ξανάρθει στην Ζαγορά για διακοπές και ξεκούραση, μέσα στο ειδυλλιακό και καταπράσινο περιβάλλον, μια ιδέα-πρόσκληση που ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε και υποσχέθηκε να έρθει με την οικογένειά του.

Ο πρωθυπουργός επίσης εντυπωσιάσθηκε από την ομορφιά της Ζαγοράς και του Πηλίου και εξέφρασε την χαρά που είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός της χώρας που επισκέπτεται την ιστορική κωμόπολη, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1912 ή το 1915, αφού οι γνώμες διίστανται.

Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με μέλη της κυβέρνησης απόλαυσε τις τοπικές σπεσιαλιτέ και δοκίμασε για πρώτη φορά τα τσιτσίραβλα του Πηλίου, μαζί με σπετζοφάι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr