Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 11 το πρωί στην περιοχή Νεράκι Λαυρίου καθώς σε πολύ κοντινό σημείο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων καθώς και διάσπαρτα σπίτια, δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, η φωτιά στην περιοχή Νεράκι Λαυρίου έχει οριοθετηθεί, ενώ εδώ και λίγη ώρα έχουν αποχωρήσει τα εναέρια μέσα.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική καθώς ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά σε έκταση στην οποία υπήρχαν  ξερά χόρτα, κλαδιά  και σκουπίδια. Μετά από λίγα λεπτά έσπευσαν στο σημείο 21 άνδρες της Π.Υ με 7 οχήματα, αλλά λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, οι δυνάμεις τα αμέσως επόμενα λεπτά ενισχύθηκαν.

Στο σημείο επιχείρησαν 3 ελικόπτερα, 33 πυροσβέστες με 13 οχήματα, υδροφόρες των δήμων καθώς και δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Πηγή: onetv.gr

Εκκένωση καταυλισμού προσφύγων

Λίγη ώρα μετά την πυρκαγιά, κρίθηκε σκόπιμο να εκκενωθεί καταυλισμός προσφύγων ο οποίος βρισκόταν κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Με συντονισμένες ενέργειες απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό περίπου 70 πρόσφυγες, παιδιά και ενήλικοι προς ασφαλή τοποθεσία.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών δυσχεραίνονται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, εντάσεως έως 6 μποφόρ.

Δεν απειλούνται σπίτια

Απο την φωτιά δεν απειλήθηκαν σπίτια ή οι εγκαταστάσεις της ΕΒΟ, που βρίσκονται πάνω από την πυρκαγιά.

«Ασπίδα» προστασίας γύρω από την ΕΒΟ, αποχώρησαν υπάλληλοι

Όπως διευκρινίστηκε πριν από λίγο από την Πυροσβεστική, δεν υπήρξε κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, η οποία προστατεύτηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, γι’ αυτό και δεν κρίθηκε απαραίτητο από τον επικεφαλής να εκκενωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ορισμένοι υπάλληλοι άρχισαν να αποχωρούν, πιθανότατα με άδεια της διεύθυνσης.

Περιπολίες σε όλη την Ελλάδα

Λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα (σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία και Χίο, ο χάρτης δίνει κατηγορία 4), έχουν βγει από το πρωί περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Πυροσβεστική, για να προλάβει πυρκαγιές από αμέλεια, δίνει τις εξής οδηγίες:

  •  Δεν καίμε απορρίμματα ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο
  •  Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)
  •  Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα
  •  Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο
  •  Οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά

Παράλληλα, καλεί τους πολίτες, στην περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.