Δύο γερμανικά κρατίδια ξεκινούν μια πρωτοβουλία για να βοηθήσουν τους άντρες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αξιωματούχοι από Βαυαρία και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θέλουν να σπάσουν τα ταμπού που περιβάλλουν το θέμα.

Ένα πρόγραμμα, αποτελούμενο από τρεις βασικούς πυλώνες παροχής βοήθειας σε άνδρες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα από τα γερμανικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο πρώτος πυλώνας της πρωτοβουλίας θα περιλαμβάνει μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παροχής συμβουλών για τα θύματα. Ο δεύτερος προβλέπει την κατασκευή ασφαλών κατοικιών και κέντρων παροχής συμβουλευτικής βοήθειας. Τέλος, οι αρχές στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με το θέμα της βίας κατά των ανδρών και «να σπάσουν το ταμπού» που την περιβάλλει.

Για πολλά χρόνια οι αρχές στη Γερμανία αλλά και αλλού προσπαθούν να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα βίας ανάεσα σε ζευγάρια. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα επικεντρώνονται στη βία που διαπράττουν οι άντρες εναντίον των γυναικών ενώ υπάρχουν και άντρες, οι οποίοι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Πολλοί όμως δεν θέλουν να το αναφέρουν, είτε από φόβο μήπως θεωρηθούν αδύναμοι είτε γιατί φοβούνται ότι δεν θα τους πιστέψουν.

«Υπάρχουν και άντρες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας», ανέφεραν η υπουργός για θέματα Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βαυαρίας Κέρστιν Σράιερ και η ομόλογός της στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ίνα Σάρενμπαχ σε κοινή τους δήλωση. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου δομές παροχής βοήθειας ή υποστήριξης. Υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στα ομοσπονδιακά κρατίδια, κυρίως στη δημιουργία μιας ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρονικής παροχής συμβουλών».

Η πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε αυτή τη βδομάδα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι γερμανικές αρχές δρομολογούν ένα πρόγραμμα για την προστασία των ανδρών. Επρόσωποι των δυο κρατιδίων δήλωσαν ότι θα καλωσορίσουν πρωτοβουλίες άλλων κρατιδίων που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομική Υπηρεσία της Γερμανίας (BKA) συγκεντρώνει ετησίως στατιστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με την έκθεση του 2018 με βάση τα ευρήματα που συλλέχθηκαν για το 2017, το 17,9% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ήταν άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι από τα 127.236 θύματα που ανέφεραν περιπτώσεις επιθέσεων, βιασμών, απόπειρας δολοφονίας και στέρησης ελευθερίας, 23.872 ήταν άντρες. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος, καθώς οι άνδρες ενδεχομένως να ντρέπονται να αναφέρουν το έγκλημα στις αρχές.

Ντάρκο Γιάνζεβιτς

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr