Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κρύβουν τα κοιτάσματα σε Ιόνιο, Κρήτη

Πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κρύβουν τα κοιτάσματα σε Ιόνιο, Κρήτη

Αν θέλουμε πραγματικά να λέμε ότι θα μπούμε στην περίοδο και στην περιοχή των χωρών οι οποίες έχουν παραγωγή θα πρέπει να ανακαλύψουμε κοιτάσματα τα οποία σε περίοδο εκμεταλλευσιμότητας είναι 500 εκατ. βαρέλια ή 3 τρισ. κυβικά πόδια και τίποτα λιγότερο

Κρήτη και Ιόνιο κρύβουν εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες (!). Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννη Μπασιά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με θέμα «Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), υπάρχουν περιοχές όπως δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης αλλά και στο Νότιο Ιόνιο όπου η πιθανότητα να έχουμε μεγάλα κοιτάσματα, ιδιαίτερα φυσικού αερίου, είναι μεγάλη και γι’ αυτό έχουν εμφανιστεί μεγάλες εταιρείες.

Ο Γιάννης Μπασιάς ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνεται ερευνητική εργασία και όχι εργασία εξόρυξης, εκτός από τον Πρίνο όπου παράγεται το 1% των αναγκών της χώρας καθημερινά.

500 εκατ. βαρέλια

«Αυτό σημαίνει πως αν θέλουμε πραγματικά να λέμε ότι θα μπούμε στην περίοδο και στην περιοχή των χωρών οι οποίες έχουν παραγωγή θα πρέπει να ανακαλύψουμε κοιτάσματα τα οποία σε περίοδο εκμεταλλευσιμότητας είναι 500 εκατ. βαρέλια ή 3 τρισ. κυβικά πόδια και τίποτα λιγότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τους ομιλητές, η σημασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι εκ των ων ουκ άνευ, ιδίως αν ληφθούν υπόψη η σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές και το συνακόλουθο υπέρογκο κόστος που αυτές συνεπάγονται – στην τελευταία δεκαετία αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 5,5% του ΑΕΠ (!).

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπασιά, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και, όπως είπε, «ύστερα από πέντε χρόνια θα μιλήσουμε για σημαντικές γεωτρήσεις και πιθανότατα εκμεταλλεύσιμες παραγωγές, εξορύξεις». Σημειώνεται ότι οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 13. Κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ, οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πολλές ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, το νέο γεωλογικό μοντέλο από το 2015 στη Μεσόγειο (κοιτάσματα σε ανθρακικά πετρώματα), η προοδευτική βελτίωση των γεωτρήσεων σε βαθιά και υπερβαθέα ύδατα (πάνω από 3.000 μέτρα) αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Κυριαρχικά δικαιώματα

«Η εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων περνάει πλέον μέσα από τις έρευνες των υδρογονανθράκων» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπόλης. «Οχι μόνο στην Ελλάδα, σε παρά πολλές χώρες. Ναι μεν τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν περιορίζονται μόνο στους υδρογονάνθρακες, αλλά αποτελούν βασικό συστατικό».

Αναπτυξιακή ώθηση. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στάθηκε ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή ώθηση της ενέργειας. «Η ενέργεια, σε όλες τις μορφές της, μπορεί να δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα και πολλές θέσεις εργασίας» τόνισε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τα πέντε νέα οικόπεδα, το ένα συνορεύει με το «οικόπεδο 2» των Total – ΕΛ.ΠΕ- Edison ,  το δεύτερο με το «οικόπεδο 10» του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το τρίτο βρίσκεται νοτίως του μεσσηνιακού κόλπου και φτάνει έως τα Χανιά, ενώ τα δύο της Κρήτης   βρίσκονται   νότια του νησιού, κάτω από τη Γαύδο και το Λασίθι.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο ο διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος στην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων AE», Γιώργος Μυκονιάτης και ερωτηθείς για τα προσδοκώμενα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, τόνισε ότι μόνο τα απολήψιμα αποθέματα του Πατραϊκού «θα αποδίδουν 200 εκατ. ετησίως στο κράτος μέσω της φορολογίας από τις συμβάσεις μίσθωσης και 20 εκατ. ετησίως στην τοπική αυτοδιοίκηση από τον λεγόμενο περιφερειακό φόρο», δηλαδή σε ορίζοντα 25ετίας 5 δισεκατομμύρια για το κράτος, τα οποία μέσω του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών θα διατεθούν για το κοινωνικό κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, κατά το νορβηγικό μοντέλο. Αντίστοιχα, για τις τοπικές κοινωνίες εξηγεί ότι «ένα κοίτασμα 120-140 εκατ. βαρελιών σε ορίζοντα 25ετίας σημαίνει 300 άμεσες θέσεις εργασίας και 900 έμμεσες».

Sports in

Απαιτητική δοκιμασία κόντρα στη Μονακό για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από τη Μονακό (20:00) για την 11η αγωνιστική της Euroleague σε μία απαιτητική εκτός έδρας δοκιμασία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023