Έκκληση στη κυβέρνηση για άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελούν προσβολή στον έλληνα αστυνομικό».

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΑΣΥ «καταγγέλλει την κραυγαλέα αυτή μεθόδευση της απερχόμενης κυβέρνησης και την καλεί να αποσύρει τα εν λόγω νομοσχέδια, ώστε μετά τις εκλογές να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση που θα προκύψει οι παρατηρήσεις και οι ενστάσεις όλων των ενδιαφερομένων φορέων».

Σημειώνει ακόμη ότι «οι προωθούμενες αλλαγές προκάλεσαν εξ αρχής την κατακραυγή της κοινωνίας και έτυχαν αυστηρής κριτικής στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου και από την Ομοσπονδία μας, η οποία εστίασε στη λεγόμενη «ηπιοποίηση» ορισμένων ποινικών διατάξεων και δη σε εκείνες που «χαϊδεύουν» όσους επιτίθεται με δολοφονικές διαθέσεις εναντίον των αστυνομικών υπαλλήλων».

Οι συνδικαλιστικές αστυνομικοί επεσήμαναν πως «ως εκπρόσωποι μιας κατηγορίας εργαζομένων που επιτελεί ένα επικίνδυνο λειτούργημα, καταγράφοντας εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες από βίαιες επιθέσεις, καλέσαμε ειδικότερα την κυβέρνηση, να μην προβεί στην τροποποίηση του άρθρου 272 του Π.Κ. «παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες», με το χαρακτηρισμό αυτών ως πλημμεληματικών αντί κακουργηματικών πράξεων, στην τροποποίηση του άρθρου 315Α, σύμφωνα με το οποίο «η τέλεση των εγκλημάτων των άρθρων 308Α έως 311 εναντίον αστυνομικού, λιμενικού, πυροσβεστικού και υγειονομικού υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση».

Με τη νέα ρύθμιση, το άρθρο αυτό καταργείται, διατηρώντας σε ισχύ τα προβλεπόμενα στο άρθρο 308 επ. περί σωματικών βλαβών, αλλά χωρίς την πρόβλεψη ότι πρόκειται για «επιβαρυντική περίσταση», όταν τελούνται εναντίον αστυνομικών και στη διατήρηση της δυνατότητας επίδοσης δικαστικών εγγράφων από όργανα της δημόσιας δύναμης (άρθρο 155 Κ.Π.Δ.), συνεχίζοντας την απαράδεκτη, αντιυπηρεσιακή και στρεβλή πρακτική μετατροπής των ελλήνων αστυνομικών σε Δικαστικούς Επιμελητές».

Και καταγγέλλουν ότι, η κυβέρνηση αγνόησε για άλλη μια φορά την κραυγή αγωνίας των αστυνομικών και προτίμησε, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, να ενθαρρύνει την κατασκευή, προμήθεια, παράδοση, φύλαξη και μεταφορά εκρηκτικών υλών και βομβών, θέτοντας σε εν δυνάμει περαιτέρω κίνδυνο τους συναδέλφους μας, που μονίμως αποτελούν στόχους τρομοκρατικών ενεργειών.

Τέλος, επισημαίνουν πως «αντί τα προωθούμενα νέα νομοσχέδια του Π.Κ. & Κ.Π.Δ. να λαμβάνουν υπόψη τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας κατά των αστυνομικών και να τους θωρακίζουν αποτελεσματικά, εκπέμπουν λάθος μηνύματα και δημιουργούν νέες σκοτεινές ζώνες στο πεδίο της εγκληματικότητας και της ανομίας. Προς τούτο, το συνδικαλιστικό μας κίνημα αντιδρά στις προωθούμενες αλλαγές και απαιτεί από όλα τα πολιτικά κόμματα να μην συνεργήσουν στην τέλεση ενός διαρκούς εγκλήματος κατά της Ελληνικής Αστυνομίας, της μόνης δημόσιας αστυνομικής αρχής που εκ του Συντάγματος οφείλει να υψώνει ένα αρραγές τείχος προστασίας της κοινωνίας από κάθε μορφή παραβίασής του».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο