Τον Σουλτάνο Μεχμέτ ΙΙ (Μωάμεθ ο Πορθητής) «εξυμνεί» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο των 566 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου του 1453.

Όπως γράφει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Ερντογάν, η «κατάκτηση» της Κωνσταντινούπολης «άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας».

Μάλιστα, το σχετικό σχόλιο στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος το συνόδευσε με εικόνες απο την Κωνσταντινούπολη, σε αρκετές από τις οποίες «πρωταγωνιστεί» η Αγιά Σοφιά.

—————————————————————————————————

 

Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», «Χάρτα & Θούριος» του Ρ. Βελεστινλή & «Down Town»

Για πρώτη φορά στον ελληνικό τύπο, μία μοναδική προσφορά

Η «Χάρτα» της Ελεύθερης Ελλάδας του Ρήγα Βελεστινλή σε μία μεγάλη, πολυτελή, συλλεκτική αφίσα.

 Και μαζί, ο «Θούριος» του φλογερού επαναστάτη -το πατριωτικό τραγούδι του ξεσηκωμού- και άλλα άγνωστα κείμενά του, σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση.

Τα πιο δημοφιλή κείμενα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, οι ιδέες του οποίου προετοίμασαν την Επανάσταση του 1821.

Η «Χάρτα» του Ρήγα είναι μεγάλων διαστάσεων χάρτης που απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου. Πρόκειται για το πιο σημαντικό δείγμα της ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου. Τυπώθηκε το 1796-97 στη Βιέννη, ενώ δεν κυκλοφορεί ευρύτερα γνωστή έκδοση της «Χάρτας».

Ο «Θούριος» γράφτηκε το 1797 με σκοπό να τραγουδιέται σε συγκεντρώσεις με βασικό σκοπό τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Υιοθετεί το τίτλο «Θούριος» για να εξηγήσει τον ορμητικό και ταυτόχρονα τον πολεμικό και επικό χαρακτήρα του.

Η έκδοση συμπληρώνεται με μερικά ακόμα επαναστατικά κείμενα του Ρήγα – και μία εισαγωγή του ερευνητή της ζωής και του έργου του μεγάλου επαναστάτη, Δημητρίου Απ. Καραμπερόπουλου.

Μαζί

DOWN TOWN

 

Γράψτε το σχόλιο σας