Με κάποια από τα πιο πιεστικά οικολογικά ζητήματα των καιρών μας καταπιάνεται ο νικητής του Χρυσού Λέοντα στην 58η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας: το περίπτερο της Λιθουανίας.

Έργο των καλλιτεχνών Rugile Barzdziukaite, Vaiva Grainyte και Lina Lapelyte, μεταμόρφωσε το εσωτερικό ενός ιστορικού κτηρίου μέσα στο συγκρότημα της Marina Militare σε μια υπό τεχνητό φωτισμό παραλία, με άμμο και όλα τα συμπράγκαλα που σχετίζονται με διακοπές στη θάλασσα.

Το «Sun & Sea (Marina)» παρουσιάστηκε από την Nida Art Colony της Ακαδημίας Τεχνών του Βίλνιους, με επιμέλεια της Λουτσία Πιετροϊούστι, επιμελήτριας γενικών οικολογικών και ζωντανών προγραμμάτων στη Serpentine Gallery του Λονδίνου.

Στο μοναδικό σκηνικό της Marina Militare – η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί έως φέτος σε Μπιενάλε της Βενετίας – οι Λιθουανοί καλλιτέχνες υλοποίησαν μια οπερατική περφόρμανς, την οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως «αντι-μνημειώδη» και «αντι-μπαρόκ θέατρο».

Οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται ως μία τυπική ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται σε περίοδο διακοπών, με διαφορετικές ηλικίες, και διαφορετικές διαδρομές ζωής, ντυμένοι με πολύχρωμα μαγιό και κάνοντας ηλιοθεραπεία κάτω από έναν επίμονο ήλιο πάνω σε ένα μωσαϊκό από πετσέτες θαλάσσης.

Κοιτώντας από ψηλά -από το ύψος του «ήλιου» θα έλεγε κανείς- οι θεατές παρατηρούν το εύθραυστο της ανθρώπινης κατάστασης.

Καθώς εξελίσσεται το λιμπρέτο αυτής της «όπερας», το κοινό κάνει τη γνωριμία σταδιακά κάθε ενός από τους πρωταγωνιστές μέσα από τραγουδιστές περφόρμανς (ενόσω λιάζονται στην άμμο), οι οποίες αποκαλύπτουν προσωπικές έγνοιες: από τετριμμένες ανησυχίες μήπως τους κάψει ο ήλιος και σχέδια για μελλοντικές διακοπές μέχρι βασανιστικούς φόβους για οικολογική καταστροφή.

Οι ρηχές μικρο-ιστορίες της παραλίας δίνουν τη θέση τους σε πιο σοβαρά θέματα που αναπτύσσονται σε μια παγκόσμια συμφωνία: μια οικουμενική χορωδία που θέτει επί τάπητος ζητήματα πλανητικής κλίμακας, κουρασμένα σώματα που λειτουργούν ως μετωνυμία ενός κουρασμένου πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ