Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Ψήφος στήριξης ή ακύρωσης των μέτρων ελάφρυνσης την Κυριακή

Τσίπρας: Ψήφος στήριξης ή ακύρωσης των μέτρων ελάφρυνσης την Κυριακή

Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε στους πολίτες το δίλημμα «ψήφος στήριξης ή ακύρωσής στα μέτρα ελάφρυνσης» σε νέα συνέντευξη του σε πρωινή εκπομπή του ANT1.

Μετά τη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε στους πολίτες το δίλημμα «ψήφος στήριξης ή ακύρωσής στα μέτρα ελάφρυνσης» σε νέα συνέντευξη του σε πρωινή εκπομπή του ANT1.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πακέτο μέτρων, την μείωση των φόρων και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Κάνοντας μία μικρή αυτοκριτική επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έκανε τα λάθη της και τα σωστά της, έβγαλε όμως την χώρα από τα μνημόνια».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις θέσεις του για την 13η σύνταξη και τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ «τζάμπα μάγκα» και λέγοντας «ότι κάνει πλάτη στην Ευρώπη». Πάντως, συμφώνησε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι πρέπει να γίνει μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Για την οικονομία

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση μειώνει ουσιαστικά τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αξιοποιώντας το «μαξιλάρι» των διαθέσιμων του Δημοσίου, ώστε να δοθεί το πακέτο παροχών και να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια». «Αίμα το ένα, αίμα και το άλλο», σχολίασε αναφορικά με την προέλευση του ταμειακού αποθέματος του Δημοσίου, επισημαίνοντας «σημασία έχει πως το αξιοποιείς. Εμείς καταφέραμε να πιάσουμε και τους στόχους του προγράμματος και να έχουμε περίσσευμα, το οποίο μοιράζαμε στο τέλος του χρόνου».

«Ήταν μια σπουδαία μεταρρύθμιση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με τον «νόμο Κατρούγκαλου», λέγοντας ότι σταδιακά διορθώθηκε μια σημαντική αδικία, σε ότι αφορά τις υψηλές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. «Περιορίσαμε την σπατάλη και εξορθολογίσαμε τις εισφορές. Είχαμε χαμηλότερες εισφορές για το 87% των ελ. επαγγελματιών και των αγροτών με το νέο σύστημα, απέφερε οφέλη το σύστημα με το οποίο έχουμε σημαντικό απόθεμα από το Ασφαλιστικό», είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στην μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες, παραδεχόμενος μεν ότι σημαντικό τμήμα των νέων θέσεων απασχόλησης αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

«Τρία πράγματα ήταν αυτά που έδωσαν τα πλεονάσματα: η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, η μείωση της ανεργίας και η χρηστή διαχείριση» ανέφερε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι σταμάτησε η μίζα, το πάρτι και η διαπλοκή ειδικά στον χώρο της Υγείας.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημείωσε ότι: «Εμείς καταφέραμε να γυρίσουμε σε ενάρετο κύκλο την οικονομία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτό το περίσσευμα “πού θα το μοιράσουμε; Θα το δώσουμε στους πολλούς ή σε λίγους κι εκλεκτούς;».

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Το μέλημά μας είναι να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών και σε ευημερία των ανθρώπων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε πως το σχέδιό της είναι προσανατολισμένο στην ευημερία των λίγων και πρόσθεσε πως ο πολίτης καταλαβαίνει τι γίνεται -ότι και να του λένε οι πολιτικοί- αλλά και οι συνταξιούχοι ξέρουν πως έχασαν το 40% των συντάξεών τους το διάστημα από το 2010 μέχρι το 2014.

Εξαπέλυσε τα «πυρά» του προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε ότι «η 13η σύνταξη είναι ανέφικτη», προσθέτοντας ότι «εγώ πιστεύω ότι αυτό το 300άρι, το 400άρι ευρώ δεν θα πάει στον κουμπαρά, αλλά θα πάει στην αγορά, στην πραγματική οικονομία κι έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία».

Παραδέχτηκε πάντως ότι συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, αλλά σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι στόχος είναι να μειωθεί στοχευμένα και όχι σε αυτούς με τις off shore και τις πισίνες. Κάνοντας μια μικρή αυτοκριτική είπε ότι «η κυβέρνηση έκανε τα λάθη της και τα σωστά της, έβγαλε όμως την χώρα από τα μνημόνια».

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο και την συμφωνημένη μείωση του από την Πρωτοχρονιά του 2020, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η Κυβέρνηση κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωσε τους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα, μέτρο που αφορά την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Ακόμη, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ έχει και 30% σε κατηγορίες ιδιοκτητών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζητά οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ίδιο για όλους».

«Μην βάζει τόσο πολύ πλάτη στην Ευρώπη, γιατί από την πολύ πλάτη θα πάθουμε τίποτα», είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ κάνει τον «τσάμπα μάγκα», αναφέροντας ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρεται ότι θα υπάρχει συντελεστής από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την ψήφο της Κυριακής ψήφο εμπιστοσύνης ή ακύρωσης στα μέτρα ελάφρυνσης.

«Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε αντιδράσεις από τους δανειστές, είναι ότι ξέρουν πως αν αντιδράσουν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 50% στις εκλογές. Η κάλπη αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα αυτά ή ψήφος ακύρωσης τους. Είναι ξεκάθαρο αυτό, το δείχνουν και οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εμμονικοί με την λιτότητα. Ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες για να κρατήσει όρθια την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στο προσφυγικό, που κρατάμε όρθια την Ευρώπη», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο τέλος του χρόνου, είπε, θα έχουμε μια εικόνα για το αν θα έχει αυξηθεί η κατανάλωση και για το αν τα μέτρα θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία. Υποστήριξε ότι δεν είναι προεκλογικές οι παροχές και ότι απλά αυτές ανακοινώθηκαν τώρα που έχουμε την βεβαιότητα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Είπε ακόμα ότι έχει ήδη καταθέσει στους Ευρωπαίους τη μη μείωση του αφορολόγητου και ότι η ψήφισή της θα έρθει πιθανώς πριν από τις εκλογές.

Για την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι δεν έχει τόση σημασία μιας και είμαστε πολύ κοντά χρονικά σε αυτές.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον εαυτό του με αυτοσαρκαστική διάθεση νέο-δεινόσαυρος» της πολιτική, καθώς όπως ανέφερε «έχω 11 χρόνια πιά ως αρχηγός κόμματος και 4,5 χρόνια ως Πρωθυπουργός».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024