Το νέο δημοσιονομικό πακέτο αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με την μεσοπρόθεσμη πολιτική στάση της Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές υποστηρίζει η Fitch, σε ανακοίνωσή της.

Όπως θυμίζει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μια σειρά επεκτατικών μέτρων στις 7 Μαΐου, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, μια αύξηση στις συντάξεις και ένα σχήμα ρύθμισης δόσεων σε Εφορία και Ταμεία.

Το πακέτο μέτρων υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ το 2019 και 3,4 δισ. ευρώ το 2020, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, συνεχίζει, μπορεί να προχωρήσει αργότερα, πιθανότατα μετά τις εκλογές που προγραμματίζονται έως τις 20 Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει μείωση φόρων που θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2020.

Η ανακοίνωση έγινε πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Εκτιμά ότι τουλάχιστον εν μέρει είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τονώσει την δημοφιλία του μετά από τρία χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εάν το πακέτο παροχών θα οδηγήσει σε διατηρήσιμη στροφή στη δημοσιονομική στάση εν μέρει θα εξαρτηθεί από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, καθώς επίσης και από την σύνθεση του κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές, επισημαίνει η Fitch.

«Είχαμε εκτιμήσει ότι μερική αντιστροφή πολιτικών ήταν πιθανή ως μέρος του διαλόγου της χώρας με τους επίσημους πιστωτές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος» αναφέρει η Fitch.

«Πράγματι» συνεχίζει «στον προϋπολογισμό του 2019 υπήρξε ήδη εν μέρει αντιστροφή κάποιων μέτρων του προγράμματος, περιλαμβανομένων των μειώσεων στις συντάξεις με την έγκριση των πιστωτών»

«Ωστόσο οι νέες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή απ’ όσο περιμέναμε», τονίζει ο οίκος.

Ειδικότερα, η άρση της μείωσης του αφορολόγητου εκτιμά ότι θα κάνει δυσκολότερο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να ισορροπήσουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να διακυβεύουν τις δεσμεύεις για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο