Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Καρφί από τον Ρέγκλινγκ : Με το πακέτο παροχών κινδυνεύει η επίτευξη των πλεονασμάτων

Καρφί από τον Ρέγκλινγκ : Με το πακέτο παροχών κινδυνεύει η επίτευξη των πλεονασμάτων

«H προκαταρκτική αξιολόγηση των μέτρων της κυβέρνησης υποδεικνύει ότι με αυτά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με απόκλιση» προειδοποίησε ο επικεφαλής του ESM, μετά το Eurogroup. Διαφωνίες και για την σύνθεση του πακέτου. Τον Ιούνιο η επίσημη συζήτηση.

Στη συζήτηση του Ιουνίου, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης, παρέπεμψε ουσιαστικά το Eurogroup για επίσημες τοποθετήσεις σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κόστος των παροχών της κυβέρνησης και αν αυτές απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί η Ελλάδα.

Με όλην την Ευρώπη να κινείται σε προεκλογικό κλίμα, οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν δημιουργία νέων εντάσεων, κάτι που φάνηκε και στις τοποθετήσεις των αξιωματούχων του Eurogroup, που έσπευσαν να τονίσουν ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει σημειώσει υπεραπόδοση στους στόχους και την πεποίθησή τους ότι θα εξακολουθεί να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Αποφεύγοντας να πάρουν σαφή θέση για το πακέτο παροχών, αρκέστηκαν να πουν ότι θα εξεταστεί και θα συζητηθεί τον Ιούνιο, αν και δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων, αλλά και για το κυβερνητικό σχέδιο περί δημιουργίας λογαριασμού και «μείωσης» των πλεονασμάτων.

Ωστόσο το καρφί ήρθε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM που παρεκκλίνοντας από την «επίσημη γραμμή» να κρατηθούν ήπιοι τόνοι εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την πιθανότητα απόκλισης από τους στόχους φέτος και του χρόνου, αλλά και για την υποδοχή τέτοιων πρωτοβουλιών από τις αγορές, στις οποίες ήδη υπάρχει αναταραχή λόγω των εμπορικών εντάσεων. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων το spread αυξήθηκε.

«H προκαταρκτική εξέταση των μέτρων της κυβέρνησης υποδεικνύει ότι με αυτά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με απόκλιση, η οποία θα διευρυνθεί το επόμενο έτος» προειδοποίησε ο επικεφαλής του ESM, μετά το Eurogroup. Τη διαφωνία του εξέφρασε και για τη σύνθεση του πακέτου μέτρων.

Προσεκτικός ο Σεντένο

«Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε σήμερα το Eurogroup για το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Σκοπεύουμε να τα συζητήσουμε τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης, σημείωσε για να συμπληρώσει πως η Ελλάδα έχει υπεραποδόσει στους δημοσιονομικούς στόχους έως τώρα και περιμένουμε ότι η δέσμευση προς το Eurogroup θα εξακολουθήσει να τιμάται ώστε η χώρα να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Μάριο Σεντένο επανέλαβε τη σημασία της τήρησης των δεσμεύσεων από όλες τις κυβερνήσεις. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η ανάκαμψη που είδαμε τα τελευταία χρόνια και η οποία έφερε εμπιστοσύνη από τους επενδυτές στην οικονομία της. Δεν συζητήσαμε υπό αυτό το πρίσμα την Ελλάδα σήμερα, αυτό θα γίνει όταν πρέπει».

Λίγο πιο επιθετικός ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε ότι η Κομισιόν εξετάζει τα μέτρα και η εκτίμηση θα υπάρχει στην επόμενη έκθεση για την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε στην αξιολόγησή της η Επιτροπή θα συνυπολογίσει τόσο το δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων όσο και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, τα οποία αποτελούν «στόχους» που πρέπει να επιτευχθούν επίσης.

Όπως είπε, η Ελλάδα δε βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα και επομένως έχει την ελευθερία του σχεδιασμού των πολιτικών της, ωστόσο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας σε βασικούς δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση «σημαντικών μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν «σημαντικά» τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες συμφωνίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεργάζονται στενά με τους θεσμούς προκειμένου να διατηρηθεί το «θετικό μομέντουμ» και η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί έτσι ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της «βιώσιμης ανάκαμψης».

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Ρέγκλινγκ

Πιο αυστηρός και χωρίς να μασάει τα λόγια του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τα μέτρα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι εμπορικές εντάσεις αιφνιδίασαν τις αγορές. Οι τιμές των μετοχών έπεσαν και καταγράφεται αύξηση της διάθεσης των επενδυτών για την «αποφυγή ρίσκου», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η τάση βλέπουμε ότι έχει αντίκτυπο σε χώρες για τις οποίες υπάρχουν ερωτηματικά για τις οικονομικές πολιτικές, και ένα παράδειγμα είναι η Ελλάδα.

«Ανησυχούμε για την αύξηση των ελληνικών spreads» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι μετά τις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν, τα speads ανέβηκαν κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί, και δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση των μέτρων, ωστόσο βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης του ESM ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση, η οποία ενδεχομένως να αυξηθεί το 2020. «Αυτό μπορεί να γίνει και του χρόνου αλλά θα προηγηθεί ο νέος προϋπολογισμός» εξήγησε.

Ανησυχία εξέφρασε και για την σύνθεση αυτού του πακέτου, καθώς τα μέτρα μπορεί να μην είναι φιλικά προς την ανάπτυξη ούτε σε μεσοπρόθεσμο ούτε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και θα υπάρξει η έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup» συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του ESM σε ερώτηση «αν άλλαξε η χώρα μονομερώς τους δημοσιονομικούς κανόνες» είπε ότι αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό.

«Υπάρχει μια συμφωνία, έχουμε μια προκαταρκτική εκτίμηση για τα μέτρα, όχι την τελική. Η χώρα διατηρεί στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος αλλά υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας αν τα μέτρα που ελήφθησαν είναι συμβατά με αυτό. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει επί αυτού και θα γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβήτησαν τον στόχο για φέτος. Ξέρετε ότι για το 2020 προτείνουν μια χρήση του ‘μαξιλαριού’ για να μειωθεί ο στόχος, αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να τον δούμε στον προϋπολογισμό του 2020».

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι παραμένει υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, θυμίζοντας ότι απαιτείται η έγκριση από τα κράτη-μέλη του ESM. «Το αν γι’ αυτό υπάρχει αντίκτυπος από τις ανακοινώσεις πρέπει να περιμένουμε να το δούμε» σημείωσε.

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024