Αποφεύγοντας ξεκάθαρα σχόλια για το πακέτο παροχών, υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, τονίζουν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση τη θετική πορεία της Ελλάδας κλείνοντας με την επισήμανση-απειλή ότι αναμένουν ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί» λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, προειδοποιώντας και για τα δόντια των αγορών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, χωρίς να τοποθετηθεί επί της ουσίας για το πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δεν απέκλεισε δε το ζήτημα της Ελλάδας να τεθεί στο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα.

Πιο βέβαιοι ότι το θέμα των παροχών θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν άλλοι αξιωματούχοι. Αποκλείεται να μην ζητηθούν εξηγήσεις και διευκρινήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup, προεξοφλούσαν.

Δεν λείπουν βέβαια και όσοι υποστηρίζουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν σοβαρά σήμερα το θέμα της παροχολογίας, τονίζοντας ότι οι ευρωεκλογές είναι πολύ κοντά και οι Βρυξέλλες δεν θέλουν εντάσεις, αλλά και ότι για την παροχή ελαφρύνσεων προεκλογικά …«ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο η λίθο βαλέτω».

Χαρακτηριστική της διπλωματικής στάσης που θέλουν να κρατήσουν οι Βρυξέλλες αποφεύγοντας την πυροδότηση εντάσεων, η απάντηση του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί.

«Είμαστε στην διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων για το 2019-20», δήλωσε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί. Θα παρουσιάσουμε τις απόψεις μας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας με τον καιρό. Ο καιρός δεν είναι τώρα».

«Θέλω να κάνω δυο παρατηρήσεις», συνέχισε. «Μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα και οι ελληνικές αρχές έχουν πλήρη ευθύνη να παρουσιάσουν τις αποφάσεις τους. Όμως καθώς είναι σε ενισχυμένη εποπτεία πρέπει να λάβουν υπόψη το αντίκτυπο που θα έχουν στα πλεονάσματα αυτά τα μέτρα. Γι’ αυτό είναι προς το συμφέρον όλων ο διάλογος. Αυτό κάνουμε, είμαστε σε συνεχή επαφή και αυτός ο διάλογος πρέπει να εστιάζει στο δημοσιονομικό αντίκτυπο αλλά και στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή γιατί πιστεύουμε ότι περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη είναι πολύ σημαντική για τον ελληνικό λαό μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών».

Σεντένο : Σημαντικά αποτελέσματα στην υλοποίηση των στόχων των πλεονασμάτων

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά την είσοδό του στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Eurogroup αρκέστηκε στην επισήμανση ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Μ. Σεντένο επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι στη ατζέντα της συνεδρίασης και ότι οι θεσμοί βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης της τρίτης έκθεσης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Σημείωσε, όμως, ότι θα μπορούσε να προκύψει κάποια συζήτηση για το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτά συνοδεύτηκαν από ανάπτυξη», είπε ο Μ. Σεντένο, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σολτς : Νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί

Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι μια «ιστορία επιτυχίας» γιατί κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές και την πεποίθηση ότι θα είναι «προσεκτική» προκειμένου να παραμείνει, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις μέτρων από την κυβέρνηση σημείωσε ότι η Ελλάδα ανήκει στη γενικότερη «ιστορία επιτυχίας» της Ευρωζώνης, καθώς κατέστη δυνατό όλες οι χώρες που είχαν προβλήματα χρηματοδότησης από τις αγορές να επιστρέψουν στην κανονική κατάσταση δανεισμού.

Ωστόσο, σημείωσε πως όλες οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιούν ποια είναι τα «προβλήματα» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την χρηματοδότησή τους από τις αγορές. «Νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί», ανέφερε.

Μοσκοβισί : Θα αξιολογηθούν τα μέτρα, είμαστε σε συνεχή διάλογο

Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού αλλά και του κοινωνικού αντίκτυπου σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, από την ατζέντα του οποίου απουσιάζει η Ελλάδα

«Είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων για το 2019 και 2020 στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνω και όχι σήμερα», σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος και υπογράμμισε:

«Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές έχουν την απόλυτη ευθύνη των αποφάσεών τους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο των μέτρων στα πλεονάσματα. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχίσουμε το διάλογο και αυτό κάνουμε με τις ελληνικές αρχές».

Προσέθεσε πως ο διάλογος αυτός θα πρέπει να βασίζεται τόσο στο «δημοσιονομικό αντίκτυπο» των μέτρων όσο και στον «κοινωνικό» αλλά και στην ανάπτυξη.

Επισήμανε, δε, πως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το κατά πόσο συμβάλλουν τα μέτρα στην αποκατάσταση της «κοινωνικής δικαιοσύνης», κάτι που είναι «σημαντικό» για τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν «μεγάλες δυσκολίες» και «υπέφεραν».

(με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο