Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η πλαστή ηγεμονία

Η πλαστή ηγεμονία

Η ουσία των τεχνασμάτων του κ. Τσίπρα είναι εύκολο να αποκαλυφθεί. Αρκεί να έχει κάποιος τα εφόδια και να μην παρασυρθεί στο βαλτώδες τοπίο της εκτός θέματος συζήτησης.

Η συζήτηση εν όψει εκλογών προφανώς και έχει διολισθήσει σε πεδία θολά και μακρινά από τα πραγματικά ζητήματα της χώρας.

Είναι αυτό ομολογουμένως ένα επίτευγμα της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, μόνο που αυτήν την φορά δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το τρικ του θα πετύχει.

Μπορεί να μιλάει για τον Αρη Βελουχιώτη την ίδια στιγμή που ποζάρει καμαρωτός στους Financial Times και κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις που τόσα χρόνια δεν έκανε και τώρα τάχα θα κάνει.

Μπορεί να μοιράζει συντάξεις και επιδόματα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και να πιστεύει ότι δεν τον έχουν πάρει χαμπάρι.

Μπορεί να λέει ότι θα κερδίσει τις εκλογές και να εμφανίζεται σε κάθε ομιλία του περισσότερο πομπώδης, αλαζονικός και προκλητικός.

Όμως πίσω από όλα αυτά είναι φανερό ότι κρύβεται μία αγωνία, δική του και των ακολούθων του.

Η αγωνία της ήττας. Φαίνεται αυτό από το ότι μετέτρεψε τις εκλογές σε δημοσκόπηση και από το ότι ο φιλικός και ελεγχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου Τύπος, μιλάει για την διαφορά από την ΝΔ και όχι για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Εχουν ευθύνη σε αυτό και όσοι έχουν πέσει στην παγίδα και κάνουν την ίδια συζήτηση. Όχι ποιος θα κερδίσει, αλλά με πόσα γκολ.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην χώρα εν όψει εκλογών, όπως άλλωστε και τόσα άλλα της περιόδου αλλοπρόσαλλης διακυβέρνησης των τελεταίων ετών.

Η ουσία των τεχνασμάτων του κ. Τσίπρα είναι όμως εύκολο να αποκαλυφθεί. Αρκεί να έχει κάποιος τα εφόδια και να μην παρασυρθεί στο βαλτώδες τοπίο της εκτός θέματος συζήτησης.

Όσο ο Πρωθυπουργός, για παράδειγμα, επιμένει να εμφανίζεται ως ηγεμονεύουσα δύναμη στην πολιτική ζωή, είναι χρήσιμο να ακούει  κάποιος και την προσέγγιση του Βαγγέλη Βενιζέλου, όπως εκφράστηκε την Παρασκευή το βράδυ στο One Channel: «Είναι ηγεμονία με την έννοια της αυταρχικής επιβολής. Με την έννοια της διαχείρισης μοχλών εξουσίας. Μοχλούς εξουσίας έχει, και θα τους χάσει με την ήττα. Και θα μείνει χωρίς μοχλούς».

Στις ημέρες που απομένουν έως τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας θα υποκρίνεται ότι οδεύει προς έναν ακόμη θρίαμβο, αλλά στην πραγματικότητα θα αγωνιά για το τι του ξημερώνει την Δευτέρα το πρωί.

Λέει προκλητικά ότι οι άλλοι θα χάσουν τον ύπνο τους  όσο κατηγορεί τον Μητσοτάκη για προκαταβολικούς πανηγυρισμούς, ενώ στην ουσία εκείνος ισχυρίζεται ότι έχει ήδη «δει» το αποτέλεσμα της κάλπης.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, είναι καλό να έχουν όλοι (όλοι, όμως) κάτι στο μυαλό τους.

Η αδυναμία αναγνώρισης μίας εκλογικής ήττας είναι κάτι πολύ πιο θλιβερό από την ήττα την ίδια.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024