Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νορβηγία : Σε «διερευνητική φάση» οι συνομιλίες για τη Βενεζουέλα

Νορβηγία : Σε «διερευνητική φάση» οι συνομιλίες για τη Βενεζουέλα

Οι συνομιλίες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας με την κυβέρνηση της χώρας βρίσκονται σε «διερευνητική φάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, το οποίο έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στη Νορβηγία με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας έχουν στόχο να «οικοδομήσουν μια ειρηνική ατζέντα» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην λατινοαμερικανική χώρα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

«Διερευνητική φάση»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, στον ρόλο διαμεσολαβητή που έχει αναλάβει, ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε «διερευνητική φάση».

Η άφιξη εκπροσώπων των δύο πλευρών στη σκανδιναβική χώρα σηματοδότησε νέα προσέγγιση για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης που έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες στη Βενεζουέλα μετά την αυτοανακήρυξη του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο και τις αποτυχημένες εκκλήσεις του στο στρατό να εκδιώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.

«Η Νορβηγία ανακοινώνει ότι έχει διεξάγει προκαταρκτικές επαφές με εκπροσώπους των κύριων πολιτικών παραγόντων της Βενεζουέλας στο πλαίσιο διερευνητικής φάσης», υπογράμμισε το νορβηγικό ΥΠΕΞ.

Οι αντιπροσωπείες

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Στάλιν Γκονζάλες και δύο σύμβουλοι εκπροσωπούν την πλευρά Γκουαϊδό στις συνομιλίες αυτές, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες και ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μιράντα Χέκτορ Ροντρίγκες ταξίδεψαν στο Οσλο εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η κάθε πλευρά είχε ξεχωριστές συναντήσεις με νορβηγούς διαμεσολαβητές, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δήλωσε ο Γκονζάλες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχει καταστεί άμεσα σαφές αν θα συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία διαμεσολάβησης.

Το «τέλος σφετερισμού»

Μιλώντας σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ο Μαδούρο δήλωσε ότι οι εκπρόσωποί του «ταξίδεψαν στη Νορβηγία προκειμένου να ηγηθούν της αντιπροσωπείας της Βενεζουέλας για να διερευνήσουν τη δυνατότητα διαλόγου με την βενεζουελανή αντιπολίτευση για την οικοδόμηση ειρηνικής ατζέντας στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Γκουαϊδό, με tweet του την Πέμπτη, τόνισε ότι οποιαδήποτε «πρωτοβουλία διαμεσολάβησης» πρέπει να ξεκινά με το «τέλος σφετερισμού», αναφερόμενος σε παραίτηση Μαδούρο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024