Το smart city έχει γίνει πλέον βασική έννοια της σύγχρονης πολεοδομίας. Σε πολλές γερμανικές πόλεις υλοποιούνται ήδη διάφορα, πιλοτικά κυρίως, πρότζεκτ.

Στην Klimastraße της Κολωνίας, για παράδειγμα, ο δήμος πειραματίζεται σε διαδρομή περίπου τεσσάρων χλμ. και σε συνεργασία με τον ενεργειακό όμιλο RheinEnergie με νέες τεχνολογίες για δικτυωμένη πόλη. «Το ονομάζουμε Living Lab. Εδώ επιτρέπονται οι αποτυχίες», επισημαίνει ο υπεύθυνος του πρότζεκτ Κρίστιαν Ριμάκλι.

Παρόμοια πιλοτικά προγράμματα «τρέχουν» και στο Ντόρτμουντ. «Για εμάς το Smart City είναι μια έξυπνη, δικτυωμένη πόλη που βελτιώνει την ποιότητα ζωής», εξηγεί ο Σεμπάστιαν Βίνκλερ από την Allianz Smart City του Ντόρτμουντ, πόλη που επενδύει περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση.

Διαχωρισμός σκουπιδιών με αισθητήρες

Στην Ασία και στον αραβικό χώρο δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια δεκάδες νέες «συνθετικές» πόλεις. Σε μέρη όπου παλαιότερα δεν υπήρχε απολύτως τίποτα, υφίστανται πλέον υπερσύγχρονες έξυπνες πόλεις.

Ενα από τα γνωστότερα παραδείγματα είναι η νοτιοκορεατική Σονγκντό, απόλυτα δικτυωμένη πόλη που δημιουργήθηκε προ ετών κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ.

Εκεί, ο διαχωρισμός σκουπιδιών γίνεται με αισθητήρες και οι κάτοικοι μπορούν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του δήμου μέσω της τηλεόρασής τους.

Πρόκειται για μοντέλο που δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ευρώπη, εκτιμά η καθηγήτρια Γεωγραφίας Ζιμπίλε Μπάουριντλ. «Στο Σονγκντό, η πρωτοβουλία ανήκε σε εταιρία Πληροφορικής που ήθελε να πειραματιστεί εκεί για τα νέα της προϊόντα. Οι πόλεις μας στην Ευρώπη εξελίχθηκαν σε βάθος αιώνων. Οι ψηφιακές υποδομές έρχονται λοιπόν να προστεθούν και να ενσωματωθούν εκ των υστέρων στις πόλεις μας».

Οι διαδικασίες αυτές δεν είναι μόνον πολύ δαπανηρές αλλά και ιδιαίτερα χρονοβόρες. Πριν στηθούν, για παράδειγμα, κάμερες, με τη βοήθεια των οποίων οι οδηγοί θα κατευθύνονται σε ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, θα πρέπει να λυθούν και ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Τι θα καταγράφουν οι κάμερες, για πόσο χρόνο θα αποθηκεύεται το υλικό κ. λπ.

Προβληματική η συνεργασία με μεγάλες εταιρίες;

Ακόμη πιο σύνθετα γίνονται τα θέματα όταν οι δήμοι συνεργάζονται με μεγάλες επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών. Στο Ντουίσμπουργκ, για παράδειγμα, ο δήμος συνεργάζεται με τη Microsoft με στόχο την κατασκευή Εξυπνων Σπιτιών για ηλικιωμένους.

Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται θα δείχνουν εάν έχει συμβεί ατύχημα μέσα στο σπίτι, εάν έχει ξεχαστεί το μάτι της κουζίνας αναμμένο κ.ά. «Τα δεδομένα αυτά θα ‘εγκαταλείπουν’ το σπίτι μόνον εάν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης ή οι συγγενείς», εξηγεί η υπεύθυνη του πρότζεκτ Μπετίνα Χόρστερ.

Η καθηγήτρια Γεωγραφίας Ζιμπίλε Μπάουριντλ αντιτείνει: «Κάθε πόλη θα πρέπει να σκεφτεί το εξής: θέλει να συνεργαστεί με αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις; Διότι έτσι δημιουργείται ένα μονοπωλιακό καθεστώς το οποίο με τη σειρά του προκαλεί εξαρτήσεις».

Τα οφέλη μιας έξυπνης, δικτυωμένης πόλης είναι σίγουρα πολλαπλά για τους πολίτες της αλλά και για το περιβάλλον. Η επιτυχία ή αποτυχία της όμως εξαρτάται εν τέλει εν πολλοίς από τον βαθμό ανταπόκρισης των ίδιων των πολιτών.

Στην Klimastraße της Κολωνίας, οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ είχαν προτείνει σε όλα τα καταστήματα του δρόμου την οικονομική μετάβαση σε λαμπτήρες LED. Μόλις 21 ιδιοκτήτες ανταποκρίθηκαν. Στο Σονγκντό της Νότιας Κορέας οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ανεξαιρέτως απ’ όλους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο