Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τσίπρας επέστρεψε την Ελλάδα στην εποχή του… Γκόρτσου και του Μαυρογιαλούρου

Ο Τσίπρας επέστρεψε την Ελλάδα στην εποχή του… Γκόρτσου και του Μαυρογιαλούρου

Με... κότερο, χαβιάρι και Βελουχιώτη Αρη, με παροχές χωρίς τέλος στο δρόμο προς τις εκλογές, με fake εγκαίνια του μετρό και με εξαγορά ψηφοφόρων η χώρα επιστρέφει στην εποχή των κομματαρχών

Ουδέποτε στα μεταπολιτευτικά χρονικά, αν και πέρασαν και χειρότερες κυβερνήσεις από αυτήν, δεν είχε φτάσει η χώρα τόσο χαμηλά. Σε μια πρωτοφανή αντεπίθεση από την πλευρά του Μαξίμου, όχι με επιχειρήματα ή πρόγραμμα, αλλά με την μεγαλύτερη εξαγορά ψήφων που έγινε ποτέ και με fake γιορτές που δείχνουν μια σχετική «κανονικότητα», μπαίνει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία των εκλογών.

Το μεγάλο «κόλπο» είχε ξεκινήσει ασφαλώς με το «πακέτο» παροχών που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ζάππειο. Αν και «μισό» πακέτο, αυτό που ήθελε το Μαξίμου να περάσει έγινε. Ότι δηλαδή η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει από τα μνημόνια και μπορεί να μοιράζει και 13η σύνταξη, έστω και κουτσουρεμένη.

Η συνέχεια επιφύλαξε κι άλλες εκπλήξεις καθώς μέσα σε λίγες ώρες η κυβέρνηση πέρασε τροπολογίες που όλες είχαν κάποιο «δωράκι» για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές θυμήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας να μοιράσει λεφτά σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, σε καθαρίστριες, σε Ρομά, να χαρίσει πρόστιμα, να δώσει παράταση στο κτηματολόγιο, να παρατείνει συμβάσεις, να επεκτείνει ρυθμίσεις οφειλών.

Ολα στους συνταξιούχους

Ακόμη και τις συντάξεις του Ιουνίου τις μεταφέρει νωρίτερα προκειμένου οι ηλικιωμένοι να πληρωθούν προτού πάνε στις κάλπες.

Αλλά και το σποτάκι με τη συμπαθή γιαγιά που έβριζε τους άλλους που έκοψαν τη σύνταξή της μέχρι το 2015, όμως η επόμενη περίοδος «εξαφανίστηκε» για να φτάσουμε στο 2019 να δίνει αυξήσεις o ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικό του λαϊκισμού με τον οποίο αποφάσισε να πάει στις εκλογές ο Τσίπρας.

Ο… Γκόρτσος με τη μαγκούρα του στα καλύτερά του, παρά τις προειδοποιήσεις ότι αυτή η προεκλογική δραστηριότητα της κυβέρνησης μπορεί να υπονομεύσει την πορεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.

Κι αν πράγματι μεγάλες μερίδες του πληθυσμού έχουν ανάγκη από στήριξη αυτό δε σημαίνει ότι έχουν ανάγκη και από παροχές λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες. Ούτε βεβαίως η εποχή του Μαυρογιαλούρου αναδεικνύει μια σύγχρονη Ελλάδα στην οποία δεν έχει θέση το προεκλογικό ρουσφέτι, ο εκμαυλισμός συνειδήσεων και τελικά η εξαγορά ψήφων για λίγα χρήματα ή για άλλες «χάρες» που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει «πολύ και σκληρή δουλειά» σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Σε τμήματα των ψηφοφόρων που δεν «ανιχνεύονται» στις δημοσκοπήσεις και που μπορούν να κλείσουν την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως λένε χαρακτηριστικά καλά γνωρίζοντες, ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό έχει προσεγγίσει πολίτες που μπορούν να ψηφίσουν «μπετόν» στις εκλογές. Για παράδειγμα, μόνο τυχαία δεν ήταν η αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο, τον γαλάζιο συνδικαλιστή των ταξιτζήδων που εκπροσωπεί επαγγελματίες οι οποίοι και τον ακολουθούν πιστά.

Ούτε η προτροπή του Χρήστου Σπίρτζη να κάνουν τα ταξί τους εκλογικά κέντρα, μια αναφορά τόσο παλαιοκομματική που γυρνά πολλά χρόνια πίσω τη χώρα.

Οι ταξιτζήδες είναι μια ισχυρή ομάδα ψηφοφόρων οι οποίοι «μιλάνε» και με τους πελάτες τους, κάνουν πολιτική «ζύμωση», επηρεάζουν και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στο να τους ενσωματώσει, αποστερώντάς τους από τη Νέα Δημοκρατία.

Και επιδόματα χαρίζω

Μια άλλη κοινωνική ομάδα είναι οι Ρομά, οι οποίοι έχουν μάλιστα δυναμική παρουσία στις συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Η κυβέρνηση ενέταξε πολλούς στις κατηγορίες εκείνων των πολιτών που πήραν επιδόματα, δίνοντάς τους «δωράκια» πριν από τις εκλογές. Αυτή η ομάδα δεν εντοπίζεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τις μεγάλες διαφορές με τη ΝΔ.

Πολυπληθής η παρουσία των Ρομά στη συγκέντρωση Τσίπρα

Όπως, λένε πολιτικοί αναλυτές, ο πρωθυπουργός έχει δώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ τον τελευταίο καιρό σε ανθρώπους που είχε «ξεχάσει» την προηγούμενη τετραετία.

Αλλά και οι υπόλοιπες τακτικές που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, τα επικοινωνιακά «κολπάκια» και η γενικότερη ρητορική από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι ενδεικτική της γραμμής που έχει δοθεί.

Μετά τα ζωγραφιστά εκδοτήρια στο μετρό Θεσσαλονίκης, Χρ. Σπίρζης, Κ. Νοτοπούλου, Γ. Μυλόπουλος και ο πατέρας του Νίκου Παππά, Στέλιος, εγκαινίασαν την Πέμπτη και… βαγόνια σε ένα μέσο που θα αργήσει πολύ να μπει στις ράγες.

Και τι να πει κανείς βεβαίως για όσα θυμήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην πλατεία της Λαμίας. Σαν νέος… Αρης μας είπε πόσο «ανατριχιαστικά επίκαιρος» είναι ο Βελουχιώτης θέλοντας να μας πείσει ότι ο διχασμός του Εμφυλίου ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα.

Και είναι τόσο κυνικός ο πρωθυπουργός που μέσα σε λίγες ώρες έκανε τεράστια κωλοτούμπα κι από τον Θύμιο Λυμπερόπουλο πήγε κατευθείαν στον Αρη Βελουχιώτη.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι όλες οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν πανικό. Ότι οι χαριστικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής είναι η έσχατη προσπάθειά του να αποτρέψει την ήττα ή τουλάχιστον να την κάνει όσο το δυνατόν πιο διαχειρίσιμη. Ότι η εξαγορά ψήφων τελικά δεν θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα, εκτός ίσως από ένα κλείσιμο της ψαλίδας μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Ιδεολογικός «αχταρμάς»

Όμως, σε κάθε περίπτωση σημασία έχει και ο ιδεολογικός «αχταρμάς» του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να χωρέσει τα πάντα:

Και τον γαλάζιο Θύμιο με τους ταξιτζήδες του, και τις γιαγιάδες με τις συντάξεις, αλλά και τον Αρη Βελουχιώτη και τους αγώνες που έκαναν άλλοι σε άλλες εποχές με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμιά σχέση.

Ενδεικτικό είναι ότι στην ομιλία του στη Λαμία αναφέρθηκε σε λόγια που φέρεται να είπε ο Αρης για τα «χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας που μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό».

Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για τις χλιδάτες διακοπές σε κότερα εφοπλιστών ή για τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας στα χρόνια της Χούντας.

Ορθώς ο Παν. Λαφαζάνης τον χαρακτήρισε «πολιτικό παχύδερμο», όμως, αυτό που μένει από τις τελευταίες ημέρες στο δρόμο προς τις εκλογές είναι η επιστροφή της χώρας σε άλλες εποχές, δεξιών κυβερνήσεων μάλιστα όπου ο κομματάρχης περίμενε τον παππού και τη γιαγιά έξω από το εκλογικό κέντρο για να τους δώσει το «δαγκωτό» ψηφοδέλτιο, μαζί με ένα… φιλοδώρημα.

Χαμός στο διαδίκτυο

Βεβαίως, τόσο οι αναφορές Τσίπρα στον Αρη, όσο και το «Τσίπρας ψεύτης» έγιναν από το πρωί της Παρασκευής viral στο διαδίκτυο. Τα ειρωνικά σχόλια σε βάρος του πρωθυπουργού ήταν χιλιάδες και οι φωτογραφίες με τις επικρίσεις έδιναν κι έπαιρναν. Από το «Πινόκιο Αλέξης» μέχρι το σύνθημα «Κότερο, χαβιάρι και Βελουχιώτη Άρη».

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024