Ο μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Ινιάριτου, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 72ου φεστιβάλ των Καννών, εξήρε την «κοινή εμπειρία» των σινεφίλ που παρακολουθούν ταινίες στις αίθουσες, όπως στο γαλλικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, σε συνέντευξη Τύπου στις Κάννες κατά τη συνάντησή του με τον Τύπο από όλο τον κόσμο, λίγο πριν την έναρξη του φεστιβάλ.

Ο Ινιάριτου είναι ο πρώτος Μεξικανός που διατελεί πρόεδρος του φεστιβάλ. Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης ταινιών όπως Birdman, η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας και Η Επιστροφή εκφώνησε παθιασμένη ομιλία για τη σημασία της εμπειρίας μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα.

«Προσφέρει κοινό βίωμα»

«Πιστεύω ακράδαντα ότι παρακολουθώ δεν σημαίνει βλέπω μια ταινία», είπε ο Ινιάριτου. «Ο κινηματογράφος γεννήθηκε για να προσφέρει κοινό βίωμα» πρόσθεσε.

Ο σκηνοθέτης τόνισε ότι δεν πιστεύει πως κολοσσοί του Διαδικτύου, όπως το Netflix, θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν πλήρως την εμπειρία του θεατή μέσα στην αίθουσα.

«Δεν έχω τίποτε κατά της συνήθειας να παρακολουθώ στο κινητό τηλέφωνο, στο iPad ή στον υπολογιστή», είπε Ινιάριτου. «Αλλά ξέρω ότι το να παρακολουθείς ταινία εκεί δεν είναι το ίδιο… Το Netflix κάνει σπουδαία δουλειά. Είναι σπουδαίο που υπάρχει στην τηλεόραση. Αλλά γιατί να μην δοθεί στον κόσμο η επιλογή να ζήσει την εμπειρία του κινηματογράφου;».

Κατά του τείχους του Τραμπ

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ των Καννών επέκρινε τις εκκλήσεις για την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

«Δεν είμαι πολιτικός», είπε ο Ινιάριτου όταν ρωτήθηκε για τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Ως καλλιτέχνης, μπορώ να εκφράζω μέσω της δουλειάς μου τί πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Πιστεύω ότι γι’ αυτό που συμβαίνει, το πρόβλημα είναι η άγνοια. Ο κόσμος δεν ξέρει, είναι πολύ εύκολο να χειραγωγείται».

Ο Ινιάριτου ανέφερε ότι προσπάθησε να αναδείξει το μεταναστευτικό πρόβλημα με την ταινία του εικονικής πραγματικότητας του 2017 Carne Y Arena, την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά στις Κάννες πριν δύο χρόνια.

«Ξέρουμε πως τελειώνει αυτή η ιστορία, αν επιμείνουμε σε αυτή την δοκιμασία», είπε ο Ινιάριτου, παραπέμποντας στην έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

«Πιστεύουμε ότι εξελισσόμαστε με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μοιάζει σαν κάθε τουίτ να είναι ένα τούβλο που χτίζει την απομόνωση, τη μεγάλη απειλή, την παράνοια» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας