Περισσεύουν τούτο τον καιρό οι προγνώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων. Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές κάλπες πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις και τα επιτελεία των κομμάτων προσπαθούν να προσεγγίσουν, με κατά το δυνατόν πιο αξιόπιστο τρόπο, τη συμπεριφορά και τη στάση των ψηφοφόρων.

Κακά τα ψέματα, ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει. Πολύ περισσότερο τώρα, μετά τις τόσες ανατροπές των πολιτικών συσχετισμών στα πολλά χρόνια της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινώς αποδεκτά δημοσκοπικά στοιχεία, τα οποία δημιουργούν μια κάποια βάση σχετικά ασφαλούς γενικής πρόγνωσης.

Ολοι οι ερευνητές συμφωνούν με την πρόβλεψη ότι το κυβερνών κόμμα χάνει την πρωτιά. Απαντες επίσης συμφωνούν ότι το κλίμα, η ατμόσφαιρα στη χώρα είναι αρνητική και καταδικαστική για την κυβέρνηση. Ούτε επίσης τα προσφάτως εξαγγελθέντα φιλολαϊκά μέτρα φαίνεται να επιδρούν καθοριστικά και να αλλάζουν τη φορά των πραγμάτων.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι τα μέτρα αντιμετωπίζονται είτε με επιφύλαξη είτε χαρακτηρίζονται ανεπαρκή και ανίκανα να μεταβάλουν μαζικά την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Επιπλέον, εκεί έξω δεν υπάρχουν τόσοι υπερασπιστές του κ. Τσίπρα, όπως συνέβαινε το 2015. Δεν υπάρχει, με άλλα λόγια, το προ πενταετίας νικηφόρο κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Στα σχεδόν πέντε χρόνια που διέρρευσαν πολλά άλλαξαν, οι κυβερνώντες εξετέθησαν πολλαπλώς, η ορμή του νεοφώτιστου χάθηκε και αντιθέτως περίσσεψε η φθορά.

Ακόμη ο μύθος ξέφτισε, η πολιτική σε χοντρές γραμμές ήταν ίδια, κινήθηκε σε φιλελεύθερη λογική και γραμμή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό, μη δυνάμενο να συνεγείρει την κοινωνία και να διαμορφώσει προσδοκίες αναγέννησης και ανατροπής των τάσεων.

Οι ερευνητές συμφωνούν επίσης ότι οι εκλογείς έχουν πικρές εμπειρίες από την τρέχουσα διακυβέρνηση και ακόμη χειρότερες από τα αναδειχθέντα στα χρόνια της κρίσης νεότευκτα κόμματα και κομματίδια. Και εκτιμούν ότι η στάση τους στις εκλογές θα επηρεαστεί και από αυτές τις εμπειρίες.

Με άλλα λόγια, πειραματισμοί δεν χωρούν πια, αλλά αντιθέτως καταγράφονται τάσεις επιστροφής των ψηφοφόρων στα παλαιά και δοκιμασμένα κόμματα.

Κοινή είναι λοιπόν η πεποίθηση ότι τα πολλά δεξιά και εθνικιστικά, κομματίδια δεν αφαιρούν εν τέλει ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία, παρά στρέφουν πλανημένους δεξιούς ψηφοφόρους προς αυτήν. Και η ύπαρξή τους μάλλον δυσκολεύει την επίδοση του κ. Μιχαλολιάκου, παρά οποιονδήποτε άλλον.

Κεντρώοι ψηφοφόροι επίσης φανερώνουν τάσεις επιστροφής στο ΚΙΝΑΛ, στο διάδοχο του ΠαΣοΚ σχήμα. Αντιστοίχως οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πολλά αριστερά κομματίδια μάλλον θα αποτύχουν και οι απογοητευμένοι από τον Τσίπρα αριστεροί ψηφοφόροι το στέρεο ΚΚΕ θα προτιμήσουν, παρά τη Ζωή, τον Παναγιώτη ή τον Βαρουφάκη.

Συμπερασματικά η πρωτιά Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται, αλλά η διαφορά από τον δεύτερο Τσίπρα δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί με ασφάλεια. Το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή θα παλέψουν για την τρίτη θέση και τα μικρότερα κόμματα δεν θα έχουν μεγάλη τύχη, πιθανότατα θα μείνουν εκτός νυμφώνος. Τα υπόλοιπα στην κάλπη της 26ης Μαΐου.