Για αντιπολίτευση της απόγνωσης και της απελπισίας, έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία μιλώντας στη Βουλή σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ αντέδρασε στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από το Ζάππειο.

«Με τα μέτρα αυτά ουσιαστικά αλλάζουμε τον χάρτη της οικονομικής πολιτικής και τον χάρτη των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», είπε η υπουργός Εργασίας αναφερόμενη στη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης που ανακοινώθηκε από το Ζάππειο, ενώ ιδιαίτερα για τη 13η σύνταξη είπε ότι είναι μόνιμο μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων της χώρας.»

Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε και στρατηγική μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022, στο 2,5%, μια στρατηγική που, όπως τόνισε, έχει απόλυτη οικονομική συνοχή και είναι αυτή που επιτρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα θετικά μέτρα τα επόμενα χρόνια.

«Αυτή την πολιτική απόφαση νομίζω ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας, θα έπρεπε να τη χαιρετίσει διότι αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον» είπε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή επιτρέπει να υπάρξει μια αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία που θα βοηθήσει να πληρώνει η Ελλάδα τους στόχους του χρέους.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε εξάλλου, ότι μετά από την ανακοίνωση της στρατηγικής μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από την κυβέρνηση, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ βρίσκονται πλέον σε προγραμματικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Αναφερόμενη σε όσους χαρακτηρίζουν τη 13η σύνταξη επίδομα ευρωεκλογών και εξαγοράς, η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε σε όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλάει για επίδομα εξαγοράς, δεν αντιλαμβάνεται ποιον προσβάλλει. Όταν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει για επίδομα εξαγοράς, δεν προσβάλει την κυβέρνηση. Τους συνταξιούχους και τους ανθρώπους του μόχθου προσβάλλει όταν τους είπε ότι ο 13ος μισθός είναι μια παροχή του πελατειακού κράτους.»

» Αλλά ο 13ος μισθός δεν είναι παροχή πελατειακού κράτους. Είναι κατάκτηση των εργαζομένων, όπως είναι και η 13η σύνταξη, την οποία εμείς επαναθεσπίζουμε», είπε η υπουργός Εργασίας και σχολίασε και την κριτική του Ε. Βενιζέλου: «Σημειωτέον ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που έκανε τις περικοπές στους συνταξιούχους, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση του δώρου του Πάσχα στους συνταξιούχους. Έχει τη δικιά του υπογραφή, εκείνος ο νόμος. Και έρχεται σήμερα ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Βρούτσης και μας λένε ότι το ποσό που δίνουμε δεν είναι αρκετό».

Η υπουργός χαρακτήρισε αντιπολίτευση της «απόγνωσης» και της «απελπισίας», το γεγονός ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ίδιος δεν θα έδινε ποτέ 13η σύνταξη, διότι δεν είναι εφικτό, στη συνέχεια, δια του κ. Βρούτση εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό.

Η υπουργός Εργασίας απάντησε και σε όσους ισχυρίζονται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι τίποτα άλλο παρά επαναφορά σε όσα η κυβέρνηση βρήκε το 2014.

«Εάν επαναφέραμε αυτά που βρήκαμε το 2014, ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είναι στα 510 ευρώ, για τους νέους, και όχι στα 650 που είναι σήμερα. Θα έπρεπε τα ταμεία μας να είναι άδεια και όχι να έχουν 30 δισ. ρευστότητα. Αν επαναφέραμε αυτά που βρήκαμε το 2014, θα έπρεπε η ανεργία να είναι στο 26% και όχι στο 18% που είναι σήμερα.»

» Αν επαναφέραμε αυτά που βρήκαμε το 2014, θα έπρεπε να διαχειριζόμαστε πρωτογενή πλεονάσματα, που είχε συμφωνήσει η τότε κυβέρνηση, 4,5% και όχι 2,5% με τα οποία δουλεύουμε σήμερα για τα επόμενα χρόνια.»

» Εάν επαναφέραμε αυτά που βρήκαμε το 2014, θα έπρεπε τα ελληνικά ομόλογα, στην καλύτερη περίπτωση να κινούνται στο 5%, ο δείκτης εμπιστοσύνης να είναι στα τάρταρα, το πρόσημο στις επενδύσεις να είναι αρνητικό.»

» Εάν επαναφέραμε αυτά που βρήκαμε το 2014, θα έπρεπε οι ανασφάλιστοι να μην είχαν πρόσβαση στη δημόσια υγεία, θα έπρεπε ο προϋπολογισμός της πρόνοιας να είναι στα 700 εκατομμύρια και όχι στα 3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα και το ΑΕΠ να είναι συρρικνωμένο κατά 25%.»

» Εάν επαναφέραμε αυτά που βρήκαμε το 2014, θα έπρεπε το δημόσιο χρέος να είναι αρρύθμιστο και όχι ρυθμισμένο, όπως είναι σήμερα. Επομένως, όχι. Δεν επαναφέρουμε αυτά που βρήκαμε το 2014 και ευτυχώς που δεν τα επαναφέρουμε», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Επίθεση στον Γ.Βρούτση για συντάξεις

Ξεχωριστή αναφορά επιφύλασσε και στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. «Ο κ. Βρούτσης μου είπε ότι έχουμε πειράξει τα μητρώα και με απείλησε πως όταν έρθει στο υπουργείο, θα μου κάνει και ΕΔΕ γιατί έχουμε απλήρωτες 250.000 συντάξεις», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και συνέχισε:

«Ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, πόσες απλήρωτες συντάξεις είχε αφήσει ο κ. Βρούτσης στο υπουργείο όταν έφυγε; 400.000 συντάξεις. Εγώ πόσες ΕΔΕ πρέπει να κάνω στον κ. Βρούτση για τις 400.000 απλήρωτες συντάξεις που μου άφησε; Πόσες ΕΔΕ πρέπει να του κάνω που θεωρεί ότι πρέπει να έρχεται και να κουνάει το δάχτυλο και δεν ενημερώνει και τον πρόεδρο του κόμματος του για να μην λέει αστοχίες;».

«Οι απλήρωτες συντάξεις όταν ξεκινήσαμε ήταν 400.000, πληρώσαμε από 850.000 αυτή την τετραετία, μειώσαμε τον όγκο των ληξιπροθέσμων κατά 75%. Ναι υπάρχουν ακόμα απλήρωτες συντάξεις αλλά μειώσαμε τον όγκο κατά 75% και συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση και με όσα fake news και να σφιχταγκαλιάζονται, δεν θα μας πτοήσουν σε αυτή την προσπάθεια», είπε η υπουργός Εργασίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο