Παγκόσμια Πρεμιέρα θα κάνει στο Παρίσι η μουσική σύνθεση Time and Again του Αμερικανού συνθέτη Keith Moore την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 στην αίθουσα Reid Hall του Columbia Global Center στα πλαίσια της σειράς συναυλιών του Columbia Sounds Concert Series 2018-2019. Και μπορεί να απέχουμε 2.500 και πλέον χιλιόμετρα από την Πόλη του Φωτός, ωστόσο η μουσική του Moore επιτυγχάνει μια υπέρβαση στο χώρο και στον χρόνο με «συνεπιβάτη» τον Έλληνα ποιητή Αντώνη Φωστιέρη.

Το Time and Again είναι ένα καθηλωτικό μουσικό έργο διάρκειας εξήντα λεπτών. Η σύνθεση υφαίνει το αυστηρό, ηχοχρωματικό μουσικό ιδίωμα του Keith Moore με την Βυζαντινή υμνωδία, τους πολλαπλούς τόνους της ελεύθερης τζάζ, δύο σαξόφωνα, τον ηλεκτρονικό ήχο που παράγεται ζωντανά και την ανθρώπινη ομιλία. Σκοπός της δουλειάς αυτής είναι να προκαλέσει τον στοχασμό πάνω σε θέματα όπως η ανθρώπινη αντίληψη, η πίστη και γνώση.

Όλα αυτά τα θέματα διερευνώνται μέσα από μια μουσική οικοδομημένη από πλούσια διαπολιτισμικά υλικά, ακουστικά όργανα και τους ήχους της ελληνικής γλώσσας όπως τους βρίσκουμε στην ποίηση του Αντώνη Φωστιέρη με την φιλοσοφική διάσταση της σκέψης του. Όπως οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι-κοσμολόγοι, ο Φωστιέρης ξεκινάει από τον κόσμο που τον περιστοιχίζει για να πραγματευθεί βαθύτερα ζητήματα όπως η φύση του χρόνου, τα όρια της λογικής και οι παγίδες της αντίληψης και της γνώσης, ζητήματα που διερευνά από μουσική άποψη και η σύνθεση του Keith Moore.

Εκτός από την ποίηση του Φωστιέρη, που θα απαγγέλει ο ίδιος ο ποιητής στο πρωτότυπο, η σύνθεση συνδυάζει βυζαντινούς ύμνους ερμηνευμένους από τον βαρύτονο John Michael Boyer, Βυζαντινό Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης του Σαν Φρανσίσκο, τον ήχο των σαξόφωνων των Jesús Gallardo και Javier Juanals, δύο μελών του σύγχρονου ισπανικού μουσικού σχήματος Klexos, και τη δουλειά του διάσημου Γερμανού τεχνικού του ήχου Sebastian Schottke. Με αυτές τις αναφορές, το νέο έργο του αμερικανού συνθέτη Keith Moore, εκτός από μια εργασία πολυμέσων και μουσικής συγχώνευσης, αποτελεί ειδικό αφιέρωμα στη μνήμη του Λυκούργου Αγγελόπουλου, του μεγαλύτερου Έλληνα Ορθόδοξου ψάλτη του εικοστού αιώνα.

Keith Moore : Time and Again
Columbia Sounds Concert Series
Columbia Global Center | Παρίσι, 21 Μαΐου 2019
https://music.columbia.edu/columbia-sounds