Στις 10 Ιανουαρίου, κι ενώ σιγόβραζε η φωτιά του Μακεδονικού και η κυβέρνηση έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες προκειμένου να βρει τις ψήφους που χρειάζονται για να μην πέσει το in.gr έγραφε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ με τίτλο: «Τι έταξε ο Τσίπρας στον Θεοχαρόπουλο για να πάει ΣΥΡΙΖΑ;»

«Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο τριήμερο καθώς φαίνεται ότι ο… άνετος Αλέξης Τσίπρας δεν είναι και τόσο άνετος και προχωρά σε κινήσεις προκειμένου να αποκτήσει… πολιτικές καβάτζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει προσεγγίσει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας του να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ενταχθεί δηλαδή ο Θεοχαρόπουλος, μαζί με όλη τη ΔΗΜΑΡ στο κυβερνών κόμμα.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές φέρεται να τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσφέρει στον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ πολιτικά ανταλλάγματα προκειμένου να ενισχύσει την κυβερνητική πλειοψηφία και να αισθάνεται άνετος όταν θα πάει στη Βουλή και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός αύριο, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πάνο Καμμένο, θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένος να φύγει από την κυβέρνηση, με όσους βουλευτές του απομένουν.

Στο Μαξίμου, μετρώντας τα «κουκιά» εκτιμούν ότι θα μπορέσουν μαζί με 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ να βρουν τον πολυπόθητο αριθμό των 151 βουλευτών. Ομως, η προσθήκη του Θανάση Θεοχαρόπουλου δίνει μεγαλύτερη άνεση στον Αλέξη Τσίπρα, γι’ αυτό έγινε και η προσέγγιση των τελευταίων ωρών.

Ο πρωθυπουργός μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και η τριήμερη συζήτηση κατά πάσα πιθανότητα θα λήξει με την ψηφοφορία τη Δευτέρα το βράδυ.

Αυτά θα γίνουν εφόσον δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το ραντεβού με τον Πάνο Καμμένο. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν αφού πρώτα κλείσει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Οπότε είτε άμεσα είτε από τη Δευτέρα θα υπάρξουν νέα δεδομένα στη Βουλή».

Το ρεπορτάζ εκείνο είχε προκαλέσει σάλο καθώς ο Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜΑΡ ήταν ακόμη στο Κίνημα Αλλαγής. Το in.gr δέχθηκε… πολιτική πίεση τότε καθώς αποκάλυπτε μια πραγματικότητα, μια συναλλαγή που εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη.

Στην απάντησή της η ΔΗΜΑΡ ανέφερε για τα περί συναλλαγής και ανταλλαγμάτων.

«Με έκπληξη διαβάζουμε διάφορα σενάρια σε μερίδα του τύπου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, με απόφαση των οργάνων μας έχουμε εγκαίρως διατυπώσει τις θέσεις μας και για την τελική μας στάση -όπως έχουμε ήδη τονίσει- θα συγκληθεί η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ.
Το κλίμα που δημιουργείται τις τελευταίες ώρες δεν διευκολύνει ούτε τον πολιτικό διάλογο ούτε το επίπεδο της δημοκρατίας στην χώρα μας.»

Η οργή της ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ του Θεοχαρόπουλου διέψευδε με οργή ότι μπορεί η ψήφος να είναι αντικείμενο συναλλαγής. Ακολούθησε μερικές εβδομάδες αργότερα μια άλλη αποκάλυψη από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Είχε πει λοιπόν ότι και η Φώφη Γεννηματά του προσέφερε θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, αποδεικνύεται ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ψήφος του Θανάση Θεοχαρόπουλου και μόνον αυτή που είχε αξία (μιας και η ΔΗΜΑΡ είναι ανύπαρκτο κόμμα), κόστιζε πολλά για πολλούς.

Κυρίως είχε μεγάλη αξία για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς αποδεικνύεται πλέον ότι ήταν η 151η ψήφος που χρειαζόταν πάση θυσία για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Η υπουργοποίηση του Θεοχαρόπουλου κλείνει τον κύκλο της συναλλαγής. Για πολλούς βεβαίως είναι και θεμιτό και φυσιολογικό να αλλάζει στρατόπεδα, ιδέες, απόψεις και πολιτικούς φίλους. Όλα τα κόμματα έχουν… επίλυδες, όλα έχουν προσφέρει ανταλλάγματα για να αποκτήσουν εκλογική δύναμη. Ως εκ τούτου και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εφόσον πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και την περίφημη «απεύθυνση» στην προοδευτική παράταξη, καλώς πήγε στην αγκαλιά του Τσίπρα.

Όμως, η υπουργοποίησή του φαντάζει περισσότερο ως πληρωμή των αργυρίων της προδοσίας παρά ως μια φυσιολογική κίνηση.

Αφενός γιατί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόδωσε την εμπιστοσύνη που του παρείχε η Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν τον ενέταξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατίας. Και αφετέρου γιατί όταν το in.gr έγραψε για τα «ανταλλάγματα» που διαπραγματευόταν, όλοι έπεσαν να μας φάνε. Και από τη ΔΗΜΑΡ που έλεγε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο αλλά και από διάφορα πολιτικό-δημοσιογραφικά συστηματάκια που «πουλούσαν» εκδούλευση στον Θεοχαρόπουλο κάνοντας builling και προσπαθώντας να εκφοβίσουν όσους ήξεραν τι τρελό πολιτικό παζάρι γινόταν.

Ας πρόσεχαν

Αυτό ισχύει και για το Κίνημα Αλλαγής που όταν το in.gr έγραψε άρθρο με τίτλο «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» που αναφερόταν στην ανυπαρξία της ΔΗΜΑΡ του 0,3% βγήκαν να πουν ότι δεν υιοθετούν τέτοια σενάρια. Την «πάτησαν» κοινώς και στο ΚΙΝΑΛ με την περίπτωση Θεοχαρόπουλου ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Τουρισμού στη θέση ενός άλλου «μουσαφίρη» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγή «μουσαφίρηδων» είχαμε ουσιαστικά στο υπουργείο με τον Θεοχαρόπουλο να διαδέχεται την Ελενα Κουντουρά των ΑΝΕΛ για έναν και μόνο λόγο. Όχι για να προσφέρει έργο, άλλωστε τι να προλάβει να κάνει σε λίγους μήνες; Αλλά ως υπουργός να αποκτήσει την προβολή που απαιτείται (και να κάνει και τα ρουσφέτια του, λένε άλλοι) ώστε να διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα σε κάποιον τομέα της πρώην Β’ Αθήνας.

Το νταραβέρι Τσίπρα – Θεοχαρόπουλου τέλειωσε με την υπουργοποίηση η οποία αναδεικνύει και το πολιτικό ήθος μιας γενιάς αριστερών πολιτικών που θα έπρεπε να έχει να «αριστερό πλεονέκτημα» που χρειάζεται ο τόπος. Αλλά όπως λέει και ο ποιητής: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε».