Ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια δήλωσε ότι η τράπεζα μπορεί να συσφίξει τη νομισματική πολιτική εάν υλοποιηθούν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι, ενώ υποβάθμισε τις ανησυχίες για μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της τράπεζας.

Ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια δήλωσε ότι η τράπεζα μπορεί να συσφίξει τη νομισματική πολιτική εάν υλοποιηθούν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι, ενώ υποβάθμισε τις ανησυχίες για μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της τράπεζας.

Δήλωσε επίσης ότι η τράπεζα αφήνει αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 14,6% για τα τέλη του 2019 και στο 8,2% για την επόμενη χρονιά, ενώ παρουσίασε την τριμηνιαία έκθεση της τράπεζας για τον πληθωρισμό, δεσμευόμενος να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να τονωθεί η εμπιστοσύνη στη λίρα.

«Η απουσία αλλαγής στις προβλέψεις μας σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να ερμηνευθεί ότι θα υπάρξει και θα διατηρηθεί η νομισματική σύσφιξη ούτως ώστε ο πληθωρισμός να μειωθεί σύμφωνα με τους στόχους», δήλωσε.

Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 24%, όπως αναμενόταν, αλλά εγκατέλειψε την προηγούμενη αναφορά της σε πιθανή περαιτέρω σύσφιξη εάν χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, μια αλλαγή που έπληξε τη λίρα.

«Εάν υλοποιηθούν οι ανοδικοί κίνδυνοι, μπορεί να υπάρξει επιπλέον σύσφιξη τη στιγμή που η επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα δει την ανάγκη για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Τσετίνκαγια.

Οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και πιο πολύ για τον πληθωρισμό, που ανήλθε σε υψηλό 15 ετών πάνω από το 25% τον Οκτώβριο, καθώς η Τουρκία βρέθηκε αντιμέτωπη με την κρίση του εθνικού της νομίσματος, που είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί πέρυσι σχεδόν το 30% της αξίας της λίρας. Τον Μάρτιο, ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε στο 19,71%.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 12% φέτος λόγω των τεταμένων διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, της αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Κωνσταντινούπολη από το κόμμα AKP του προέδρου Ερντογάν και της μείωσης των διαθεσίμων που θα μπορούσαν να αφήσουν την κεντρική τράπεζα με περιορισμένα περιθώρια για να αποσβέσει μια ακόμα κρίση.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος εξασθένησε έως τις 5,9850 λίρες έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Οκτωβρίου, αλλά ανέκαμψε μερικώς στις 5,9670 λίρες στη συνέχεια καθώς η αγορά αξιολογούσε τα σχόλια του Τσετίνκαγια.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τράπεζας δεν είναι ασυνήθιστες, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να λαμβάνει κανείς υπόψιν τις μεσοπρόθεσμες τάσεις όταν κοιτά τα επίπεδα των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr