Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι αλλάζει για την πρώτη κατοικία από την 1η Μαΐου

Τι αλλάζει για την πρώτη κατοικία από την 1η Μαΐου

Ποιοι θα βρεθούν χωρίς προστασία - Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι εφορίες

Χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας πρόκειται να βρεθούν όσοι δεν μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αντίθετα όσοι τα καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτό τότε δεν βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία για χρέη προς την εφορία.

Πιο συγκεκριμένα μπλόκο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από την Εφορία για ληξιπρόθεσμα χρέη, βάζει η προέγκριση αίτησης υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και ενεργοποιείται από τις 30 Απριλίου.

Οι εφορίες ήδη έχουν λάβει σχετικές οδηγίες και όποιος δεν βρεθεί κάτω από την ομπρέλα του νέου πλαισίου η πρώτη κατοικία του θα βγαίνει στο σφυρί για τα χρέη που έχει αφήσει στην εφορία.

Αλλά και σε περίπτωση παροχής «προσωρινής προστασίας» του οφειλέτη, το Δημόσιο εμποδίζεται μεν να προχωρήσει σε πρόγραμμα πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας, παρά ταύτα όμως, μπορεί να συνεχίζει να επιβάλει όλα τα άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ή ασφαλιστικών μέτρων στην κύρια κατοικία του αιτούντος, αλλά και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης η ασφαλιστικών μέτρων στην υπόλοιπη περιουσία του οφειλέτη.

Με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ξεκαθαρίζεται το νέο τοπίο που θα ισχύει από την Πρωτομαγιά για τη φορολογική μεταχείριση των κόκκινων δανειοληπτών οι οποίοι θα ενταχθούν στον νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κυρίως τους πλειστηριασμούς.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  • Στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εμπίπτουν μόνο οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα, από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και οφειλές από στεγαστικό δάνειο προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για τις οποίες υφίσταται εμπράγματη ασφάλεια στην κύρια κατοικία του οφειλέτη ή του τρίτου αιτούντος. Επομένως, με τις διαδικασίες που προβλέπονται στις νέες διατάξεις δεν ρυθμίζονται οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση. Επίσης, δεν ρυθμίζονται ούτε οφειλές φυσικών προσώπων για τις οποίες υφίσταται εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Η προστασία της κύριας κατοικίας του αιτούντος, κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων, ισχύει και έναντι του Δημοσίου, ως πιστωτή.
  • Σε περίπτωση συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 78 περί προσωρινής προστασίας, το Δημόσιο υποχρεούται αποκλειστικά στη μη έκδοση του προγράμματος πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας, ή εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, στη μη πραγματοποίηση του.

Παρά ταύτα, η προσωρινή προστασία του άρθρου 78 δεν εμποδίζει την επιβολή λοιπών πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης η ασφαλιστικών μέτρων στην κύρια κατοικία του αιτούντος, ούτε τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης η ασφαλιστικών μέτρων στην υπόλοιπη περιουσία του οφειλέτη.

  • Η συνεισφορά του Δημοσίου για τη μηνιαία επιδότηση όσων έχουν υπαχθεί στο νέο καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας καταβάλλεται σε ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό με δικαιούχο τον οφειλέτη και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται.

Επιπροσθέτως, για την έγκριση και καταβολή της συνεισφοράς δεν απαιτείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα του.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024