Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Το σύνδρομο της Βαβέλ»: Σκορποχώρι η κυβέρνηση, 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

«Το σύνδρομο της Βαβέλ»: Σκορποχώρι η κυβέρνηση, 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

Η φθορά είναι ραγδαία, τα προβλήματα είναι τεράστια και 40 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση μοιάζει να έχει διαλυθεί

Τη χειρότερη περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015 περνά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε το δραματικό πρώτο καλοκαίρι με το δημοψήφισμα, τον κίνδυνο χρεοκοπίας και την υπογραφή του μνημονίου, δεν ήταν τόσο τραγική η εικόνα που εκπέμπει και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.

Το 2015 μπορεί να έκαναν την κωλοτούμπα, η οποία έγινε πλέον διεθνής όρος, είχαν ωστόσο την ανοχή μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού. Κάτι που αποδείχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας και η αριστερά στην εξουσία για πρώτη φορά ήταν ακόμη κάτι «φρέσκο», δεν είχε φθαρεί, δεν υπήρχαν γκρίνιες, ούτε σκάνδαλα να σκιάζουν την κυβέρνηση.

Επειτα από 4,5 χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε όλα προβλήματα και τις παθογένειες που εμφανίζουν κόμματα με πολύ περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση.

Η φθορά είναι ραγδαία, τα προβλήματα είναι τεράστια και 40 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση μοιάζει να έχει διαλυθεί.

Για το λόγο αυτό εσπευσμένα βγαίνει μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και κορυφαία στελέχη που θα πυκνώσουν τις παρουσίες τους σε διάφορες πόλεις της χώρας αλλά και στην τηλεόραση.

Σήμερα άλλωστε ο πρωθυπουργός εμφανίζεται στον ANT1 κηρύσσοντας επίσημα την προεκλογική εκστρατεία και απαντώντας σε όλα όσα ταλανίζουν την κυβέρνηση και τον ίδιο.

Παράλληλα, την Πέμπτη θα πάει στην Καλαμάτα και το Σάββατο θα βρεθεί στην Πάτρα σε μεγάλη κομματική εκδήλωση που οργανώνεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Μεγάλη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές, αφού πρώτα ανακοινωθούν τα πέντε πρόσωπα που απομένουν για να κλείσει το ευρωψηφοδέλτιο.

Με την πλήρωση των 5 κενών θέσεων θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα, παρουσιάζοντας κάποιους «κράχτες» που θα τραβήξουν το προεκλογικό κουπί μέχρι τις 26 Μαίου.

Διαλυτικές τάσεις

Όμως, όσες περιοδείες κι αν κάνει ο ίδιος και τα κορυφαία στελέχη, αυτό που προέχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναστραφεί η εικόνα διάλυσης που εμφανίζει.

Κάθε ημέρα κι ένα «επεισόδιο» έρχεται να προστεθεί στο κλίμα εσωστρέφειας και διάλυσης που επικρατεί.

Τη Δευτέρα π.χ. ήρθε να επιβεβαιωθεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις τάξεις του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κ. Αρβανίτη να καταφέρεται κατά του Π. Κουρουμπλή για τις αγκαλιές με τον Αμβρόσιο. Ο πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ, κάνοντας κριτική από… αριστερά προστέθηκε στους «ανταγωνιστές» του Κουρουμπλή που ξεσπάθωσαν μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του μητροπολίτη Αμβρόσιου με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Πριν καν παρουσιαστεί επίσημα το ευρωψηφοδέλτιο και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι… μια ωραία ατμόσφαιρα.

Ισως, όμως αυτό να είναι το λιγότερο επώδυνο για την κυβέρνηση καθώς υπάρχουν και πιο σοβαρά.

Όπως π.χ. το διαρκές άδειασμα του Νίκου Παππά ο οποίος μοιάζει απομονωμένος και στοχοποιημένος για το σκάνδαλο Πετσίτη, ακόμη και από τους συντρόφους του.

Πρώτα ο Τζανακόπουλος, μετά ο Σκουρλέτης, τη Δευτέρα ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος παίρνουν αποστάσεις από τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Μαξίμου, με αφορμή το σκάνδαλο Πετσίτη. Και είναι γεγονός ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στις σχέσεις Τσίπρα – Παππά με τον πρώτο να μην μπορεί να διώξει τον δεύτερο, αλλά να τον θεωρεί βαρίδι με το οποίο είναι αναγκασμένος να πορευτεί μέχρι τέλους.

Στα μείζονα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις για τους «εκλεκτούς» του στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα δάκρυα της Ρένας δεν στάθηκαν ικανά να συγκινήσουν τον κόσμο της Αττικής. Η Δούρου δίνει μάχη για να περάσει στο β’ γύρο και η πλειοψηφία είναι έξαλλοι με τη στάση της, παρά τις ευθύνες για την τραγωδία τόσο στη Μάνδρα όσο και στο Μάτι.

Ακόμη χειρότερα είναι τα ποσοστά για το Νάσο Ηλιόπουλο στην Αθήνα και την Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη ενώ «εξαφανισμένος» είναι και ο Γιαννούλης που κατεβαίνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Χάνει παντού δυνάμεις

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει χάσει τη δύναμή του σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε «κάστρα» που πίστευε ότι θα είναι κυρίαρχος και τα επόμενα χρόνια.

Το Μακεδονικό στη Βόρεια Ελλάδα (κι όχι μόνο), η προκλητική διεκδίκηση δεύτερης θητείας στην Περιφέρεια Αττικής από τη Ρένα Δούρου και η αδύναμη υποψηφιότητα του Ηλιόπουλου στην Αθήνα, του Μπελαβίλα στον Πειραιά και άλλων σε επαρχιακές πόλεις, διαμορφώνουν μια δημοσκοπική κατάρρευση. Η οποία βεβαίως ενισχύεται από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης που αξιολογούνται αρνητικά από τους πολίτες.

Βεβαίως, στα χίλια δύο προβλήματα που έχει ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αποστασιοποίηση κορυφαίων στελεχών που τον στήριξαν για χρόνια. Όπως ο Νίκος Κοτζιάς που εξαπολύει κατά καιρούς πυρά. Ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και για τον τρόπο χειρισμού από την κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis. «Έχω ένα πρόβλημα, όταν η σκανδαλολογία είναι υποκατάστατο της θετικής ατζέντας δεν μου αρέσει.

Ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα και που το Μαξίμου θέλει να τον «κοντύνει» όσο μπορεί.

Η εικόνα του πρωθυπουργού να πανηγυρίζει με τη Ρένα Δούρου, έκανε ζημιά στο επικοινωνιακό προφίλ της κυβέρνησης ενώ ακόμη χειρότερη έγινε η κατάσταση με τα Εξάρχεια, τα διαρκή επεισόδια, το φιάσκο με τους λιμενικούς και βεβαίως τις δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα για την… Μονμάρτη της Αθήνας.

Ετσι, λοιπόν, οι επόμενες 40 ημέρες μοιάζουν με εφιάλτη για τον πρωθυπουργό που αδυνατεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Οσο δε συνεχίζονται οι γκάφες, οι αστοχίες και μικροί ή μεγαλύτεροι εμφύλιοι εντός της κυβέρνησης, τόσο θα επιδεινώνεται το κλίμα διάλυσης και ηττοπάθειας.

Το σύνδρομο της Βαβέλ που κάνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει με σκορποχώρι ενδεχομένως να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Πριν και μετά τις εκλογές του Μαίου.

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024