Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενισχύεται η εμπορική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Κόσοβο

Ενισχύεται η εμπορική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Κόσοβο

Οι ελληνικές επενδύσεις στο Κόσοβο ανέρχονται σε 17,7 εκ. και οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι περίπου 100

Με στόχο την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, ο πρόεδρος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, και τα μέλη του ΔΣ του επιμελητηρίου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς, υποδέχθηκαν σήμερα στο ΕΒΕΠ τον Μπεράτ Ρούκιτσι, πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοσόβου και 14 επιχειρήσεις..

Από ελληνικής πλευράς, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Α. Μακρυκώστας γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Γ. Στεργιούλης, πρόεδρος του Enterprise Greece.

Όπως αναφέρθηκε το  2018 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας – Κοσόβου ανήλθε στα  53,7 εκ. ευρώ σημειώνοντας περαιτέρω αύξηση σε σχέση με το 2017 (44,7 εκ. ευρώ). Εξ’ αυτών, οι ελληνικές εξαγωγές αντιστοιχούσαν στα 52,1 εκ. ευρώ και οι  εισαγωγές κοσοβαρικών προϊόντων  στα 1,6 εκ. ευρώ. Η Ελλάδα αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Κοσόβου σε επίπεδο Ε.Ε. και τον 9ο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Κυριότερες ελληνικές εξαγωγές είναι: έλαια πετρελαίου ή ασφαλτούχων ορυκτών (5 εκ. ευρώ), ράβδοι αργιλίου και χαλκού (7,5 εκ. ευρώ), κρουνοί, σωλήνες, λέβητες, πυρηνικοί αντιδραστήρες (5,5 εκ. ευρώ), πλαστικές πρώτες ύλες (4 εκ. ευρώ), παιχνίδια (6,5 εκ. ευρώ), φρούτα, καρποί και παρασκευάσματα διατροφής (3,5 εκ. ευρώ), φάρμακα (1 εκ. ευρώ) και υποδήματα (1,2 εκ. ευρώ). Κυριότερα κοσοβαρικά προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα: σώματα καλοριφέρ, μπύρα από βύνη. Οι ελληνικές εισαγωγές προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Βόρεια Ελλάδα. Οι ελληνικές επενδύσεις στο Κόσοβο ανέρχονται σε 17,7 εκ. και οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι περίπου 100.

Ο κ. Κορκίδης, παρουσίασε τα βασικά στοιχεία στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας- Κοσόβου, επισημαίνοντας:: «…Η Ελλάδα έχει σημαντικές επενδύσεις στο Κόσοβο, ιδίως στους κλάδους των τροφίμων, ποτών, δομικών υλικών, πετρελαιοειδών και της διαχείρισης αποβλήτων. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος αλλά υφίστανται προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης  των ελληνικών εξαγωγών. Δεν ασχολούμαστε με πολιτικά και διπλωματικά θέματα, που εκκρεμούν, αλλά επικεντρωνόμαστε στα οικονομικά και σε θέματα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων…».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοσόβου, ανέφερε: «…Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς (4,1% το 2017). Το Α.Ε.Π. της χώρας διαμορφώθηκε στα 6,41 δις ευρώ. Κύριοι μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας του Κοσόβου αποτελούν η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 1,5% (2017). Το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ανέρχονται αντιστοίχως σε 0,9% και 20,6% επί του Α.Ε.Π…».

Ακολούθησαν B2B επιχειρηματικές συναντήσεις, από ελληνικές και κοσοβάρικες επιχειρήσεις,  που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ένδυσης, μεταλλουργίας, ζαχαρωδών, τουρισμού, ανακύκλωσης, παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικών ειδών, κατασκευών, επίπλων, τροφίμων κ. ά., ενώ προτάθηκε από το ΕΒΕΠ η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ των επιχειρήσεων – μελών των δύο επιμελητηρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024