Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
 Υπόθεση Novartis: «Επικίνδυνα παιχνίδια» με το Σύνταγμα και την παραγραφή!

 Υπόθεση Novartis: «Επικίνδυνα παιχνίδια» με το Σύνταγμα και την παραγραφή!

Εάν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να συναινέσει έγκαιρα στην τροποποίηση ή την κατάργηση της φαύλης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 86. ΄Όμως δεν το έκανε και σήμερα εξακολουθεί να ισχύει , είτε το θέλει κανείς , είτε όχι

H  δυσώδης υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας  Novartis εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο ( ενόψει προφανώς των ευρωεκλογών )! Όμως προηγουμένως θα ήταν απαραίτητο  να  θυμηθούμε πολύ σύντομα ποιες ήταν οι απίστευτες δικονομικές ακροβασίες της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη κατά τον χειρισμό της προκείμενης  υπόθεσης .

 ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Έτσι :

1.Έστειλε στη Βουλή την αρχική δικογραφία της  Νovartis, ενώ στηριζόταν αποδεικτικά μόνο στις καταθέσεις των τριών «ανωνύμων» μαρτύρων, οι οποίοι ενέπλεκαν με την κατηγορία της δωροδοκίας 10 πρώην Υπουργούς και Πρωθυπουργούς με κάποιες   πρωτοφανείς προσωπικές  αξιολογήσεις, του τύπου «εγώ  πιστεύω ότι ο Αβραμόπουλος έχει δωροδοκηθεί»! Κάτι που απαγορεύεται ολοκληρωτικά από τη Δικονομία μας ( άρθρα 223, 224,225 του ΚΠΔ).

2. Χορηγήθηκε εντελώς ανώμαλα  στα ανωτέρω πρόσωπα  το καθεστώς «του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» (whistleblower). Και τούτο, γιατί δεν είχε δοθεί έγκαιρα η απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου για τη διαφθορά Αντιεισαγγελέα του ΑΠ (όπως απαιτεί το άρθρο 45 Β του ΚΠΔ).

3.Δόθηκε με αναιτιολόγητη Εισαγγελική Διάταξη το «καθεστώς προστασίας» στους παραπάνω μάρτυρες (έγιναν δηλαδή «κουκουλοφόροι») κατά χονδροειδή παραβίαση του άρθρου 139 του ΚΠΔ.

 ΤΩΡΙΝΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΚΡΟΒΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ- «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»  ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ

Τώρα –και ενώ η υπόθεση τούτη «καταρρέει» αποδεικτικά σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα  , αφού δεν έχουν βρεθεί επί δύο χρόνια χρήματα «δωροδοκίας» σε τραπεζικούς λογαριασμούς των τελευταίων- η κ. Τουλουπάκη κάνει κάτι άλλο:

Δηλαδή, επιμένει ακατανόητα να ζητάει από την Βουλή την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ώστε ο τελευταίος να δώσει ως ύποπτος «εξηγήσεις» για ένα υποτιθέμενο αδίκημα (:δωροληψία), το οποίο όμως έχει «παραγραφεί»!

Και υποστηρίζω την προκείμενη θέση, γιατί ο Άρειος Πάγος, ενστερνίζεται σταθερά την αντίληψη «ότι η δωροδοκία ενός Υπουργού συνάπτεται αναγκαίως με την εκτέλεση των καθηκόντων του» ( τα οποία ο Υπουργός παραβιάζει , όταν ένας πολίτης λ.χ. του υπόσχεται 50.000 ευρώ, αν  του  κάνει μια παράνομη εκδούλευση , ΑΠ 2367/2007).

Και βεβαίως αξίζει να επαινεθεί η πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ζητάει να αρθεί η ασυλία του , ώστε να αποδείξει την αθωότητά του.

Ωστόσο υπερισχύει νομικά η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος!

Και υπό αυτήν την έννοια εμπεριέχει κατά τη γνώμη μου ένα απίστευτο κομματικό τυχοδιωκτισμό το επικίνδυνο επιχείρημα το οποίο διατυπώνεται από κάποιες κυβερνητικές πλευρές, δηλαδή ότι ορισμένοι προωθούν την «παραγραφή» των υποτιθέμενων δωροδοκιών στην υπόθεση Novartis!

Εάν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να συναινέσει έγκαιρα στην τροποποίηση ή την κατάργηση της φαύλης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 86. ΄Όμως δεν το έκανε και σήμερα εξακολουθεί να ισχύει , είτε το θέλει κανείς , είτε όχι.

Επομένως,  η κ. Τουλουπάκη θα έπρεπε κανονικά να θέσει την υπόθεση Λοβέρδου στο αρχείο!

Γιατί; Γιατί έχει «παραγραφεί», αφού έχει περάσει η δεύτερη τακτική σύνοδος της βουλευτικής περιόδου από τον υποτιθέμενο χρόνο κατά τον οποίο ο πρώην Υπουργός έχει διαπράξει το επιρριπτόμενο σε αυτόν αδίκημα της δωροληψίας  (άρθρο 86 )!

Όμως, για μια ακόμη φορά η κ. Τουλουπάκη  αγνοεί απαράδεκτα όλα αυτά τα νομικά δεδομένα, παραβιάζοντας μάλιστα προκλητικά και τη σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου για το έγκλημα της δωροδοκίας.

Το συμπέρασμα; Η Εισαγγελία Διαφθοράς θα πρέπει να θυμάται ότι υπήρχαν στο παρελθόν αξεπέραστοι Εισαγγελικοί λειτουργοί , όπως ο πρώην Εισαγγελέας του ΑΠ Κωνσταντίνος Σταμάτης, οι οποίοι τίμησαν την υπέροχη υπαρξιακή σύσταση του μεγάλου Φλωρεντίνου ( Δάντη) : «Segui il tuo corso e lascia dir le gente» . Δηλαδή «τράβα το δρόμο σου και άσε τον κόσμο να λέει».

Η υπόθεση Novartis είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος ( ιδίως σε ότι αφορά το σκέλος που αγγίζει τον ιατρικό κόσμο). Όμως οι εισαγγελείς υπηρετούν το νόμο και όχι τις εκλογικές σκοπιμότητες του σημερινού ( ή του εκάστοτε) πρωθυπουργού !

O Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.  (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024