Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Η Βουλή ζητά παραίτηση του ΥΠΟΙΚ για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας

Κύπρος: Η Βουλή ζητά παραίτηση του ΥΠΟΙΚ για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας

Την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρη Γεωργιάδη, με αιχμή την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας ζητούν τα κόμματα της κυπριακής Βουλής, τα οποία ενέκριναν σχετικό ψήφισμα, με 32 ψήφους υπέρ 17 κατά και 3 αποχές

Την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρη Γεωργιάδη, με αιχμή την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας ζητούν τα κόμματα της κυπριακής Βουλής, τα οποία ενέκριναν σχετικό ψήφισμα, με 32 ψήφους υπέρ 17 κατά και 3 αποχές. Το ψήφισμα για το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας εισηγήθηκαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Σε περίπτωση που ο υπουργός Οικονομικών δεν παραιτηθεί, τα κόμματα καλούν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη να τον παύσει. Όπως αναφέρει το πόρισμα  κυβέρνηση και Πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβουν έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους καταλογίζει το πόρισμα για την κατάληξη της Συνεργατικής Τράπεζας και ζητούν ξεκάθαρα από την κυβέρνηση να τερματίσει τις διαδικασίες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής, καθώς και να βρει νόμιμες διόδους, προκειμένου αυτή η περιουσία να δοθεί πίσω στους νόμιμους δικαιούχους της. Σε σχέση με τις πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες που εντοπίζει στο πόρισμα η ερευνητική επιτροπή, τα τρία κόμματα καλούν τη Γενική Εισαγγελία να συνεχίσει τη διερεύνηση, ώστε να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση, ενώ γνώριζαν επακριβώς την κατάσταση στη Τράπεζα , δεν έδρασαν σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις που είχαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αποσιώπησαν τα στοιχεία που είχαν ενώπιόν τους και με τις αποφάσεις, πράξεις, παραλείψεις και την απουσία πολιτικής βούλησης για να εξευρεθούν λύσεις απέτυχαν να διατηρήσουν τη Συνεργατικής Τράπεζα σε βιώσιμη τροχιά. Τα τρία κόμματα αποδέχονται το πόρισμα στην ολότητά του, καθώς θεωρούν πως η ερευνητική επιτροπή απέδωσε κατά τρόπο ολοκληρωμένο, σαφή και τεκμηριωμένο τις πολιτικές καθώς και πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες για τις ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις των εμπλεκομένων στην τελική κατάρρευση του τραπεζικού ιδρύματος.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024