Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν είχα κάποια πολιτική συγγένεια με το χώρο της Κεντροαριστεράς, πολλώ δε μάλλον της Αριστεράς, οφείλω να ομολογήσω ότι αντιμετώπιζα κατά το παρελθόν με συμπάθεια ορισμένα τουλάχιστον στελέχη της λεγόμενης ανανεωτικής Αριστεράς, καθώς, κατά τη δική μου αντίληψη, κινούνταν πολιτικά ανάμεσα στο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ και το «άκαμπτο» ΚΚΕ, αρθρώνοντας κατά κανόνα λόγο σύγχρονο και αρκετά πειστικό.

Μάλιστα, κάποια στιγμή προ των διαδοχικών εκλογών του 2012, εν μέσω της γενικευμένης οργής και απογοήτευσης που κυριαρχούσε, είχα συλλάβει τον εαυτό μου να φλερτάρει με την ιδέα —φευ— να στηρίξει στην κάλπη τη Δημοκρατική Αριστερά, που ακουγόταν σαν μια φωνή λογικής και μετριοπάθειας.

Αυτό τελικά δεν έγινε, και ευτυχώς που δεν έγινε. Και τούτο, διότι οι άνθρωποι αυτοί, τα ιστορικά στελέχη και η νεότερη γενιά τής πέραν του ΚΚΕ Αριστεράς, όταν βρέθηκαν, ελέω των μνημονίων και της πολιτικής συγκυρίας, στα κυβερνητικά έδρανα, όταν κλήθηκαν να περάσουν από τα λόγια στα έργα, αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατοι και οπισθοδρομικοί.

Διαρκείς αντιφάσεις και ανακολουθίες, λόγος διχαστικός και αποφάσεις πολωτικές, επιχειρήματα σαθρά και ιδέες πεπαλαιωμένες, συνθήματα και προτάγματα εξίσου συντηρητικά —στα δικά μου μάτια και αυτιά— με το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» της αντίπερα όχθης: ουδέν νεότερο, ουδέν ανατρεπτικό και ελπιδοφόρο στον πολιτικό βίο της χώρας από την κυβερνώσα μετά το 2015 παράταξη.

Και μαζί, ένας παράφορος έρωτας για την εξουσία, που επιτρέπει κάθε είδους και κάθε βαθμού αποκλίσεις και παρεκκλίσεις, που συγχωρεί τους πάντες και τα πάντα, που καθιστά θεμιτή τη συνεργασία και τη συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Καμμένου, με τους αποσυνάγωγους του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, αλλά και με γραφικές, απολίτικες κατ’ ουσίαν φιγούρες.

Ο πρωθυπουργός και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του δίνουν την εντύπωση ότι ασπάζονται την άποψη πως η ΚΝΕ —για να παραφράσω το πασίγνωστο γνωμικό περί δημοσιογραφίας— μπορεί να σε οδηγήσει παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις εγκαίρως.

Γράψτε το σχόλιό σας