Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναδρομικά: SOS από Στουρνάρα λίγο πριν την απόφαση του ΣτΕ

Αναδρομικά: SOS από Στουρνάρα λίγο πριν την απόφαση του ΣτΕ

«Καμπανάκι» για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που θα υπάρξουν από τα αναδρομικά

Την ώρα που διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που θα υπάρξουν από τα αναδρομικά η κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής των περικοπών σε δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ως ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος στο δημοσιονομικό πεδίο, τον οποίο η ΤτΕ έχει επισημάνει αρκετούς μήνες νωρίτερα συνδέεται με ενδεχόμενη καθολική εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για αναδρομικό επί μνημονιακών περικοπών συντάξεων και δώρων στο Δημόσιο.

Στους παράγοντες πίεσης περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο, καθώς «ενισχύονται οι κίνδυνοι επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και δημοσιονομικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να επιτείνει η οικονομική αβεβαιότητα», όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Η απόφαση αφορά χιλιάδες συνταξιούχους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εν ενεργεία υπαλλήλους που περιμένουν τις εξελίξεις προκειμένου να διεκδικήσουν διαφορές, το κόστος των οποίων μπορεί να αγγίξει και τα 15 δισ. ευρώ.

Για τους εν ενεργεία υπαλλήλους το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους (500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα αναδρομικά της περιόδου 2013 – 2018 έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 3,9 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως το πλήρες ποσό των 800 ευρώ (400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας) δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα διεκδικούν έως 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018.

Πρόκειται για 535.000 υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στον δημόσιο τομέα στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκτός από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που άσκησαν αγωγές εντός του 2019 μπορούν να διεκδικήσουν δώρα και επιδόματα για το 2017, το 2018 και το 2019.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024