Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περί αρχαίας ελληνικής γλώσσας

Περί αρχαίας ελληνικής γλώσσας

Τα Αρχαία Ελληνικά, κακά τα ψέματα, είναι για τη συντριπτική πλειονότητα των μαθητών και των μαθητριών ένα επαχθές φορτίο, ένα ακατανόητο γνωστικό αντικείμενο, ένα εντελώς αχρείαστο μάθημα

Πρόσφατα, με αφορμή μια γραπτή εξέταση στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, στην οποία επρόκειτο να υποβληθεί ύστερα από λίγες ημέρες, ο μεγάλος μου γιος, μαθητής της Α’ Λυκείου, προέβαλε άλλη μια φορά το «ακλόνητο» επιχείρημά του για το εν λόγω γνωστικό αντικείμενο: «Στο κάτω-κάτω, πες μου σε τι μου χρησιμεύουν τα αρχαία ελληνικά σήμερα, τι μου προσφέρουν. Είναι κάτι νεκρό».

Η χιλιοειπωμένη και χιλιογραμμένη αυτή άποψη περί της νεκρής αρχαίας ελληνικής γλώσσας, και μάλιστα από έναν νέο —σημειώστε το αυτό— με ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις στο μάθημα της Έκθεσης και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ηχεί στα αυτιά μου ως κάτι το άκρως ανησυχητικό, κι αυτό για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι φανερώνει για πολλοστή φορά πως ο τρόπος με τον οποίον εξακολουθεί να διδάσκεται το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία μας δεν είναι —για να το διατυπώσουμε όσο το δυνατόν πιο κομψά— ο ενδεδειγμένος. Τα Αρχαία Ελληνικά, κακά τα ψέματα, είναι για τη συντριπτική πλειονότητα των μαθητών και των μαθητριών ένα επαχθές φορτίο, ένα ακατανόητο γνωστικό αντικείμενο, ένα εντελώς αχρείαστο μάθημα.

Ο δεύτερος λόγος, φυσική απόρροια της ανωτέρω αποστροφής, είναι ότι οι σύγχρονοι Έλληνες και οι σύγχρονες Ελληνίδες αδυνατούν να αντιληφθούν την αξία και τη χρησιμότητα της αρχαίας ελληνικής ως βασικού πυλώνα του όλου οικοδομήματος που αποκαλείται ελληνική γλώσσα και, κατ’ επέκταση, ελληνικός αλλά και ευρωπαϊκός πολιτισμός. Στα μάτια τους η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι ένα απολίθωμα του απώτατου παρελθόντος, κάτι που έχει περιπέσει σε αχρηστία.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το σκηνικό παραγνωρίζονται αφενός η σπουδαιότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας —ανεξάρτητα από το εάν αυτή είναι όντως νεκρή μιλώντας με καθαρά γλωσσολογικούς όρους— και αφετέρου η άμεση, ουσιώδης συνάφειά της με τη νέα ελληνική γλώσσα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024