Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το μεγάλο στοίχημα του ΚΙΝΑΛ

Το μεγάλο στοίχημα του ΚΙΝΑΛ

Σε αυτές τις εκλογές-πρόκριμα, το Κίνημα Αλλαγής έχει επιστρατεύσει πολλά από τα βαριά χαρτιά του. Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καιλή, Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης

Στην αρχή της διήμερης διαδικασίας στο ΣΕΦ οι σύνεδροι έμοιαζαν συγκρατημένοι. Δεν έκρυβαν ότι ήθελαν την «στρατηγική ήττα» του  ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπιζαν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το ενδεχόμενο μιας νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ αλλά το κυριότερο ήταν ότι έδειχναν να έχουν αμφιβολίες για την εκλογική απήχηση του Κινήματος Αλλαγής. Το βράδυ της Κυριακής το κλίμα ήταν διαφορετικό.  Η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων έφυγαν,  όπως παρατηρούσε πολύπειρο στέλεχος, «με τον αέρα του νικητή». Με την αισιοδοξία ότι ένα διψήφιο ποσοστό στις Ευρωεκλογές είναι εφικτό.

Κατά πόσο όμως αυτή η αισιοδοξία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Η αλήθεια είναι ότι χάθηκε χρόνος. Η εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να είχε άλλες διαστάσεις αν εδώ και ένα χρόνο υπήρχε ένας νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς σύμφωνα με την εντολή των 212 χιλιάδων συνιδρυτών του. Το mea culpa της Φώφης Γεννηματά ήταν η παραδοχή της δικής της αυταπάτης. Οι συμβιβασμοί που έκανε προς χάριν της ενότητας  οδήγησαν σε μια Βαβέλ. Κατάλαβε αργότερα, όπως η ίδια τόνισε ότι «αλλού ήταν το πρόβλημα, κρύβονταν άλλες πολιτικές στρατηγικές και προσωπικές φιλοδοξίες» που εκδηλώθηκαν με αφορμή  τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Υπάρχει χρόνος; Ευτυχώς, το έδαφος που χάθηκε από τις αποχωρήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου το κάλυψε σε μεγάλο βαθμό ο… Αλέξης Τσίπρας.  Το σημείο –καμπή φαίνεται πως ήταν η απόφασή του να υπουργοποιήσει τους Μωραίτη και Τόλκα.  Για τον κόσμο του ΠαΣοΚ ήταν η απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται να χτίσει γέφυρες με τον κεντροαριστερό χώρο αλλά έχει ως στόχο να τον λεηλατήσει εκλογικά χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και στη συγκεκριμένη περίπτωση το μέσο της πολιτικής συναλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πύκνωσε τις δημόσιες εμφανίσεις της και τις περιοδείες της σε όλη τη χώρα ενισχύοντας αυτή την εικόνα ενότητας, συσπείρωσης αλλά και αντεπίθεσης.  Το συνέδριο ήλθε να την επικυρώσει. Και στην τελική ευθεία προς τις εκλογές είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να την χαλάσει. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την στρατηγική προς τις εκλογές και κυρίως τη μετεκλογική στάση του κόμματος παραμένουν και κατατέθηκαν με ευδιάκριτο τρόπο στην συνεδριακή διαδικασία. Ωστόσο, μπορούν να περιμένουν.

Το επόμενο διάστημα και πριν η χώρα εισέλθει σε «κατάσταση Πάσχα» θα έχει ολοκληρωθεί η οργανωτική συγκρότηση με την εκλογή του νέου πολιτικού συμβουλίου και του Μανώλη Χριστοδουλάκη στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Αμέσως μετά το Κίνημα Αλλαγής θα βρεθεί αντιμέτωπο με την πραγματικότητα της κάλπης.

Οι Ευρωεκλογές, είναι το μεγάλο στοίχημα. Σε αυτές τις εκλογές-πρόκριμα, το Κίνημα Αλλαγής έχει επιστρατεύσει πολλά από τα βαριά χαρτιά του. Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καιλή,  Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης. Αν το αποτέλεσμα δικαιώσει τις προσδοκίες που υπάρχουν τότε θα έχει δημιουργηθεί μια υπολογίσιμη δυναμική. Αν όχι…

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024