Την άποψη ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε σήμερα, Παρασκευή, εκφράζουν ευρωπαϊκές πηγές με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας παράθυρο για θετική έκβαση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου σε ότι αφορά την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρώτη εντύπωση των θεσμών είναι θετική, ενώ αναμένουν και τη δευτερεύουσα νομοθεσία προκειμένου να καταλήξουν στην οριστική αξιολόγηση που θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των κρατών-μελών στο Euroworking Group.

Η τελική απόφαση για την εκταμίευση του περίπου ενός δισεκατομμυρίου από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της επόμενης Παρασκευής στο Βουκουρέστι.

Για θετικά σχόλια από τους θεσμούς σε ότι αφορά το ψηφισθέν πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας, μετά και τις χθεσινές τροποποιήσεις σε ότι αφορά τα κριτήρια για την ένταξη σε αυτό επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο την α’ κατοικία, μιλά και το Bloomberg σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεδομένου ότι εκκρεμεί η τελική αξιολόγηση από τους πιστωτές της χώρας για το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Ωστόσο, δύο από τους αξιωματούχους ανέφεραν πως ο νέος νόμος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της  «μεταμνημονιακής δόσης» των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το ευρωσύστημα και την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι για τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου.

Ο τρίτος αξιωματούχος είπε από την πλευρά του ότι η τελική αξιολόγηση ενδεχομένως να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο