Κλειδί για την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 5ης Απριλίου είναι ο νόμος για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, που ακόμη, δεν έχει πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς, με βασικό σημείο διαφωνίας την ένταξη και επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο προστασίας.

«Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να εγκριθεί η δόση» των 970 εκατ. ευρώ αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε ενημέρωση που έγινε εν όψει της συνόδου της 5ης Απριλίου ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη «ζητήματα» αναφορικά με το θέμα του νέου νόμου Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι αν οι θεσμοί δεν βεβαιώσουν για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δεν είναι δυνατή η εκταμίευση.

Απομένοντας μόνο λίγες ημέρες μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι ελπίδες μειώνονται για εύρεση κοινού τόπου και επίτευξη συμφωνίας μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για την προστασία της α’ κατοικίας.

Ενδεικτικό είναι ότι οι Βρυξέλλες αρχίζουν να στρώνουν το έδαφος για νέα αναβολή της απόφασης για εκταμίευση, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει το «θαύμα» και να υπάρξει συμφωνία στον ελάχιστο χρόνο που απομένει.

Ωστόσο, παρατηρείται μικρή διαφοροποίηση στο ύφος και τη γλώσσα που χρησιμοποιούν, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την στάση της Αθήνας και τις απειλές για μονομερή ενέργεια και την κατάθεση τελικά της τροπολογίας, ακόμη και εάν αυτή είναι «ορθάνοιχτη» για αλλαγές και διορθώσεις.

Έτσι, ενώ τις προηγούμενες φορές που αναβλήθηκε η απόφαση εκταμίευσης αξιωματούχοι των Βρυξελλών έσπευσαν να αποδραματοποιήσουν το γεγονός, αποδίδοντάς το σε τεχνικά και μόνο ζητήματα, αυτή τη φορά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας για το πολύ πιθανό πλέον ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η εκταμίευση ούτε στο προσεχές Eurogroup και το ζήτημα να παραπεμφθεί για τη συνεδρίαση του Μαΐου ή ακόμη και αυτή του Ιουνίου σπεύδει να προσθέσει ότι «δεν ξέρω αν θα γίνει ευκολότερο το θέμα αν μεταφερθεί χρονικά», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «έχω την αίσθηση ότι δεν θα γίνει».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών «συνεχίζονται» καθώς παραμένουν «ανοιχτά» κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια.

«Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος εν όψει της συνεδρίασης της επόμενης Παρασκευής.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει εάν δεν καταστεί δυνατή η εκταμίευση σε αυτό το Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως η απόφαση θα ληφθεί όποτε εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, στην αντίστοιχη συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι για τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι, αν δεν έχει ληφθεί απόφαση μέχρι τότε, θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι δύο δόσεις, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό «δεν το κάνει πιο εύκολο», καθώς θα υπάρχουν νέες προϋποθέσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο