Θα περίμενα μια σύγχρονη γυναίκα που μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν είναι φεμινίστρια απάντησε «δεν μου αρέσουν οι ετικέτες» να μην χρησιμοποιεί μια ακόμα ετικέτα (εν προκειμένω τη μουσουλμανική μαντίλα) για να εκφραστεί και για απευθυνθεί στον λαό της
Βλέποντας την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, μετά τα πρόσφατα τραγικά και αποτρόπαια γεγονότα, να φοράει τη μουσουλμανική μαντίλα και να μιλάει περί διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης αναρωτήθηκα, ποιο είναι το ζητούμενο και τι μήνυμα στέλνει με αυτή την εικόνα:
Εμφανίζεται υπέρμαχος της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων μεταναστών στην προηγμένη κοινωνία που τους φιλοξενεί ή της ενσωμάτωση αυτής της κοινωνίας στις παραδόσεις των μουσουλμάνων μεταναστών;
Η Τζασίντα Αρντερν μεταμφιεσμένη μπροστά στις κάμερες σε μουσουλμάνα, γιατί μεταμφίεση είναι να κυκλοφορείς φορώντας ένα θρησκευτικό σύμβολο στο οποίο στην πραγματικότητα δεν πιστεύεις, ήθελε βεβαίως να εκφράσει τη συμπαράστασή της και να προσδώσει επιπλέον βαρύτητα σε εκείνο που ορθώς δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει:
Πως σε ένα κράτος όπως η Νέα Ζηλανδία είναι όλοι ίσοι και σέβονται απόλυτα ο ένας τον άλλο, όποια και αν είναι τα θρησκευτικά πιστεύω τους. Νομίζω όμως πως διάλεξε τον λάθος τρόπο.
Θα περίμενα μια σύγχρονη γυναίκα που μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν είναι φεμινίστρια απάντησε «δεν μου αρέσουν οι ετικέτες» να μην χρησιμοποιεί μια ακόμα ετικέτα (εν προκειμένω τη μουσουλμανική μαντίλα) για να εκφραστεί και για απευθυνθεί στον λαό της.
Αν η πρωθυπουργός μιας χώρας που θεωρείται από τις πιο κοσμικές δεν σταθεί υπεράνω θρησκειών (και αναχρονιστικών παραδόσεων, γιατί το θέμα του καλυμμένου γυναικείου κεφαλιού είναι πολύ σύνθετο και κρύβει μεγάλη καταπίεση) τότε ποιος θα σταθεί; Εξάλλου, όποια και αν είναι η σημειολογία της μουσουλμανικής μαντίλας, υπάρχει πάντα και η σημειολογία του σύγχρονου πολιτισμού.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας