Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρ ομαδόν για το νέο ποινικό κώδικα - Τα «μαζεύει» το υπ. Δικαιοσύνης μετά το σάλο

Πυρ ομαδόν για το νέο ποινικό κώδικα – Τα «μαζεύει» το υπ. Δικαιοσύνης μετά το σάλο

Την ώρα που σε καθημερινή βάση μπαχαλάκηδες και αντιεξουσιαστές κάνουν «επαναστατική γυμναστική» και επιτίθενται σε συγκεκριμένους στόχους, όπως σε αστυνομικά τμήματα ή σε πεζές αστυνομικές περιπολίες, η κυβέρνηση αποφάσισε  να προτείνει τη μετατροπή αδικημάτων όπως την κατοχή εκρηκτικών, την κατασκευή και κατοχή μολότοφ σε πλημμέλημα

Σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι προτεινόμενες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κυρίως αυτές που αφορούν στην κατοχή εκρηκτικών, αλλά και στην ποινική μεταχείριση όσων βαρύνονται με το αδίκημα της συμμετοχής ή σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Την ώρα που σε καθημερινή βάση μπαχαλάκηδες και αντιεξουσιαστές κάνουν «επαναστατική γυμναστική» και επιτίθενται σε συγκεκριμένους στόχους, όπως σε αστυνομικά τμήματα ή σε πεζές αστυνομικές περιπολίες, η κυβέρνηση αποφάσισε  να προτείνει τη μετατροπή αδικημάτων όπως την κατοχή εκρηκτικών, την κατασκευή και κατοχή μολότοφ σε πλημμέλημα.

Την ίδια στιγμή, σάλο έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε αλλαγές όσο αφορά στο αδίκημα για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται, πλην εξαιρέσεων, να τιμωρείται εφεξής με 5 έως 10 χρόνια ενώ στην ισχύουσα νομοθεσία οι ποινές που προβλέπονται είναι πάνω από 10 με 20 χρόνια. Και όλα αυτά σε μία χρονική συγκυρία όπου ακόμη εκκρεμεί η δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλειξη, όπου η βασική κατηγορία για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι η εγκληματική οργάνωση.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που υπήρξαν, ήταν πως ακόμη και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε «πυρά» κατά του κ. Καλογήρου.

Οι νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος κατηγορούν τον υπουργό ότι μειώνοντας τις ποινές για όσους κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ρίχνει στα «μαλακά» τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

 Ζητούν μάλιστα να επανεξεταστούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, να τροποποιηθούν ή να αποσυρθούν συγκεκριμένες διατάξεις. « Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού» αναφέρει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., «ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας» αναφέρει.

Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία σημειώνει πως «το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ».

Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις, προσθέτει η ΝΔ,  ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ. «Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου. Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή», τονίζει η ΝΔ».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του σημειώνει ότι η αναθεώρηση του άρθρου 187, που προωθείται με το νέο σχέδιο και προβλέπει μειωμένο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, «αντικειμενικά ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής».

 Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μέχρι τώρα μεγάλη καθυστέρηση της σχετικής δίκης, για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση».
Την ίδια στιγμή, η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στον Φασισμό» επισημαίνει ότι η διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπει μείωση ποινής για όσους καταδικάζονται με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση «αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία συμπληρώνει τέσσερα χρόνια και φτάνει στο τέλος της» και προσθέτει ότι αυτό «αποτελεί ένα ανέλπιστο δώρο για όσους κατηγορούνται για την διεύθυνση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή ολόκληρη την ηγεσία της και συνολικά 20 από τους 68 κατηγορουμένους στη δίκη, που προχωρεί στο τελευταίο της στάδιο με συντριπτικό αποδεικτικό υλικό ενάντιά τους».

Τα «μαζεύει» το υπουργείο Δικαιοσύνης

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από άρθρα του νέου ποινικού κώδικα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναδιπλώνεται, επισημαίνοντας με νόημα ότι το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

 Μεταξύ των άρθρων που έχουν προκαλέσει τις ισχυρότερες αναταράξεις είναι η μείωση των ποινών για τους κατηγορούμενους για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», δηλαδή και για τους κατηγορούμενους της δίκης της Χρυσής Αυγής, οι διατάξεις για τον ορισμό του βιασμού και η μετατροπή σε πλημμέλημα της χρήσης βομβών μολότοφ.
«Πηγές» από το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι θα επανεξεταστεί ένα πλέγμα διατάξεων που αφορούν την ενίσχυση των αντιρατσιστικών προβλέψεων, τις προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, τη μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα όπως την κατοχή εκρηκτικών, αλλά και τη διάταξη για το βιασμό.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024