Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit «ώρα μηδέν»: Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο

Brexit «ώρα μηδέν»: Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο

Η βρετανίδα πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπη με ακόμα μια «μάχη», καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων θα λάβει ετυμηγορία για το μέλλον της Βρετανίας

Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τη συντριπτική ήττα που υπέστη η Τερέζα Μέι τον Ιανουάριο. Από την άλλη πλευρά η σημερινή ψηφοφορία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπη με ακόμα μια «μάχη», καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων θα λάβει ετυμηγορία για το μέλλον της Βρετανίας.

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν για το εάν στηρίζουν τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής που πέτυχε η Μέι με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η Τερέζα Μέι βρίσκεται για μια ακόμα φορά απέναντι στην πιθανότητα μιας κοινοβουλευτικής ταπείνωσης, έπειτα από την ανακοίνωση άλλων δύο ομάδων ευρωσκεπτικιστών ότι προτίθενται να καταψηφίσουν την πρότασή της για συμφωνία, επειδή η πρωθυπουργός απέτυχε να εξασφαλίσει επαρκείς παραχωρήσεις από την ΕΕ.

Εάν οι βουλευτές καταψηφίσουν τη συμφωνία, θα ακολουθήσουν δύο νέες ψηφοφορίες την Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε και το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει εάν στηρίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και εάν προκρίνει καθυστέρηση του Brexit (με την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να έχει καθοριστεί η 29η Μαρτίου).

Σε μια προσπάθεια της να κάμψει οποιαδήποτε αντίσταση η Μέι διαβεβαίωσε πως το βράδυ της Δευτέρας εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο εν λόγω συμβιβασμός προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Η νέα αυτή πρόνοια θα προστεθεί στη συμφωνία, την οποία τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο. Θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά σήμερα, ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Στο νέο αυτό κείμενο υπάρχει η εγγύηση «ότι η ΕΕ δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ’ αόριστον», τόνισε η Μέι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Γιούνκερ στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακόμη, επέμεινε πως η όποια διευθέτηση αντικαταστήσει τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα αποκλείεται εξ ορισμού να αποτελεί αντίγραφό του.

Ο Γιούνκερ από την πλευρά του ανέφερε ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών ξεκαθαρίζει πως το backstop δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση κι εξέφρασε αισιοδοξία για την έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε το Ηνωμένο βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ όπως προβλέπεται βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 29η Μαρτίου.

Όμως, προειδοποίησε πως εάν ο εφαρμοστικός νόμος απορριφθεί ξανά «δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία». «Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ερμηνείες των ερμηνειών, ούτε περαιτέρω εγγυήσεις των εγγυήσεων», είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μάλιστα, λίγη ώρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μέι, αποκάλυψε τι συμφωνήθηκε στους βρετανούς κοινοβουλευτικούς. Το κείμενο «μας προσφέρει την επιβεβαίωση ότι η ΕΕ δεν μπορεί να προσπαθήσει να παγιδεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο backstop επ’ αόριστον», σημείωσε.

Ο συμβιβασμός που κλείστηκε χθες συμπεριλαμβάνει επίσης μια κοινή δήλωση, που θα προστεθεί στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ. Θα εξηγεί πως οι συνομιλίες θα επιταχυνθούν προκειμένου το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το εμπόριο, να μη χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Η Μέι ανέφερε ότι ο γενικός εισαγγελέας, που επέχει ρόλο νομικού συμβούλου της κυβέρνησης, θα εξετάσει σήμερα το κείμενο πριν αποφανθεί εάν θα αλλάξει την πρότερη θέση του πως το backstop θα μπορούσε να παγιδεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο μόνιμα.

Πάντως το εάν οι αλλαγές αυτές θα αρκέσουν για να πειστούν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είναι κάθε άλλο παρά σαφές.

Ο Κόρμπιν προτρέπει τους εργατικούς να απορρίψουν τη συμφωνία

Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν, προέτρεψε τους βουλευτές να απορρίψουν ξανά τη συμφωνία.

«Οι διαπραγματεύσεις της πρωθυπουργού απέτυχαν. Η αποψινή (σ.σ. χθεσινή) συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιέχει τίποτε που να προσεγγίζει τις αλλαγές που είχε υποσχεθεί η Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο», τόνισε.

«Αφότου η συμφωνία της για το Brexit απορρίφθηκε με τόσο συντριπτική πλειοψηφία, η πρωθυπουργός έπαιξε ριψοκίνδυνα με το ρολόι, απέτυχε να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με την ΕΕ και αρνήθηκε να αναζητήσει κοινό τόπο, μια συμφωνία που το κοινοβούλιο θα μπορούσε να υποστηρίξει» στηλίτευσε.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024