Σε άλμα οδήγησε τις μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης την Τέταρτη δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συζητά τον σχεδιασμό νέων φθηνών δανείων προς τις τράπεζες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι έτοιμοι να περικόψουν τις οικονομικές προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αρκετά, ώστε να δικαιολογείται η προώθηση ενός νέου προγράμματος δανείων προς τις τράπεζες (TLTROs).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κεντρική ευρωτράπεζα θα αναθεωρήσει χαμηλότερα και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

«Οι τελευταίες προβλέψεις καταγράφουν εκτεταμένες υποβαθμίσεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση το 2019, εκτιμώντας πιθανή ανάκαμψή του προς το τέλος του έτους, δήλωσαν πηγές που αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, λόγω της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών, αναφέρεται.

Πάντως, στο δημοσίευμα του Bloomberg προστίθεται ότι παρά τις αναθεωρήσεις των οικονομικών προβλέψεων η πλήρης ανακοίνωση για νέα δάνεια στις τράπεζες ενδέχεται να μην έρθει την Πέμπτη.

Όπως εξηγεί, επικαλούμενο πάντα τις ίδιες πηγές, «οπλισμένοι» με τις νέες οικονομικές προβλέψεις οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα συζητήσουν την Τετάρτη το σχεδιασμό νέων χρηματοδοτικων εργαλείων, δίνοντας έμφαση στο πόσο θα διαρκέσουν τα νέα δάνεια και ποιο θα είναι το επιτόκιο για αυτά.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη και η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις επίσημες ανακοινώσεις του προέδρου Μάριο Ντράγκι για τη νομισματική πολιτική και την πιθανή ενεργοποίηση νέων μέτρων στήριξης της ανάπτυξης.