Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όταν το άγχος επηρεάζει το δέρμα σας

Όταν το άγχος επηρεάζει το δέρμα σας

Πέντε ενδείξεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και τι μπορείτε να κάνετε

Το πρόβλημα είναι πραγματικό. Είτε προσαρμόζεστε στη ζωή ως νέα μαμά, είτε κουράζεστε στο γραφείο δουλεύοντας υπερωρίες, είτε γενικά η καθημερινότητά σας είναι απαιτητική, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το να διακατέχεστε από άγχος και ένταση.

Τα συμπτώματα του στρες μπορεί να αποτυπωθούν στην εξωτερική σας εμφάνιση και είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσετε. Η Δρ Sanam Hafeez, ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia, εξηγεί γιατί η διαχείριση της αιτίας του στρες σας είναι ο μόνος τρόπος να σώσετε το πρόσωπό σας, ενώ μοιράζεται πέντε σημάδια τα οποία πρέπει να κοιτάξετε αν θέλετε να κρατήσετε το δέρμα σας λαμπερό.

Σύμφωνα με τη γιατρό Hafeez, το άγχος μπορεί να σας γεράσει γρήγορα: «Όταν κάποιος είναι υπό συνθήκες άγχους, μπορεί να καταλήξει να δείχνει μέχρι και πέντε χρόνια μεγαλύτερος ή ακόμη περισσότερα, εάν δε διαχειριστεί την αιτία».

«Το θετικό είναι ότι μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας μόλις μάθετε τη ρίζα του», δήλωσε η Δρ Hafeez. «Οι άνθρωποι ξοδεύουν πολλά χρήματα σε κρέμες και θεραπείες προσώπου, αλλά αν το άγχος είναι ακόμα εκεί, θα εμφανίζεται πάντα στο πρόσωπο ενός ανθρώπου».

Έτσι, όταν παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνιση του προσώπου σας, σκεφτείτε τη ζωή σας και τι θα μπορούσε να σας επιβαρύνει. Απλά πράγματα όπως το να αφιερώσετε δέκα λεπτά μέσα στην ημέρα σας για να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας ή δραστηριότητες όπως η συγγραφή, το περπάτημα και το μαγείρεμα, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποσυμπιεστείτε.

Πέντε σημάδια τα οποία πρέπει να λάβετε υπόψιν:

1. Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας

Η αντιμετώπιση του άγχους με έναν υγιή τρόπο δε σας κάνει μόνο πιο ευτυχισμένη. Σας βοηθά να διατηρήσετε έναν ομοιόμορφο τόνο δέρματος και να λάμπετε. Δυστυχώς, το άγχος μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στα όργανα σας, καθώς και τα τριχοειδή αγγεία κάτω από τα μάτια σας. Αυτά είναι εύθραυστα, οπότε όταν σπάσουν, θα δείχνετε κουρασμένη, με μαύρους κύκλους.

2. Νέες ρυτίδες

Ναι, οι ρυτίδες έρχονται με την ηλικία, αλλά η Δρ Hafeez λέει ότι το άγχος μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη χημεία του εγκεφάλου μας, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες να εμφανίζονται γρηγορότερα. Όταν είστε λυπημένη ή ανήσυχη, κλαίτε ή δεν κοιμάστε καλά, είναι πολύ πιο πιθανό να δείτε γραμμές γύρω από το μέτωπο και το στόμα σας ή κάτω από τα μάτια σας.

3. Αλλαγές στο δέρμα

Αίσθημα φαγούρας, ξηροδερμία ή ασυνήθιστες κυψέλες; Η Δρ Hafeez λέει ότι το άγχος μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή, η οποία συνήθως προκαλεί εξανθήματα, ροδόχρου ακμή, ή έκζεμα. «Είναι επίσης χαρακτηριστικό να βλέπετε αλλαγές στην υγρασία του δέρματος», λέει.

Η ακμή ενηλίκων είναι ένας άλλος τρόπος που μπορεί να εκδηλωθεί το στρες στο πρόσωπό σας. «Η ακμή δεν αφορά μόνο τους εφήβους», εξηγεί η Δρ Hafeez. «Πολλοί ενήλικες δεν μπορούν να την ξεπεράσουν εξαιτίας των ορμονών του στρες».

4. Τριχόπτωση

«Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ξαφνική απώλεια μαλλιών, αναστρέφοντας το στάδιο της ανάπτυξης του θυλακίου της τρίχας, το οποίο από μια ενεργή φάση περνάει σε μια φάση ανάπαυσης», εξηγεί η Δρ Hafeez. «Όταν το θυλάκιο εισέλθει πρόωρα στη φάση ανάπαυσης, παραμένει έτσι για περίπου τρεις μήνες, μετά από αυτό το διάστημα θα χαθεί μια μεγάλη ποσότητα μαλλιών.»

Αυτό μπορεί να είναι ένα βασικό σημάδι άγχους. Αν το έχετε, προσπαθήστε να εντοπίσετε τι το προκάλεσε, ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο. Ευτυχώς, με την ηρεμία και τη διαχείριση του στρες, τα μαλλιά σας θα αυξηθούν», μας ενημερώνει η Hafeez.

5. Κουρασμένη όψη

Αν ο περίγυρός σας αρχίσει να σας ρωτάει αν είστε κουρασμένη ή αν σας απασχολεί κάτι τώρα τελευταία, δώστε σημασία. Η παρατήρησή τους μπορεί να είναι ένα «καμπανάκι» ότι το άγχος σας έχει αποτυπωθεί στην εμφάνισή σας.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024