Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλβανία: Ορκωμοσία βουλευτών εν μέσω διαδηλώσεων

Αλβανία: Ορκωμοσία βουλευτών εν μέσω διαδηλώσεων

Καινούργια πρόσωπα θα υποδεχτεί σήμερα το αλβανικό κοινοβούλιο, καθώς το βράδυ της Δευτέρας, πρόκειται να ορκισθούν τέσσερις νέοι βουλευτές. Ωστόσο, την ίδια ώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης έχει καλέσει συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο με σκοπό να «περικυκλώσει» το κτίριο.

Καινούργια πρόσωπα θα υποδεχτεί σήμερα το αλβανικό κοινοβούλιο, καθώς το βράδυ της Δευτέρας, πρόκειται να ορκισθούν τέσσερις νέοι βουλευτές. Ωστόσο, την ίδια ώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης έχει καλέσει συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο με σκοπό να «περικυκλώσει» το κτίριο.

Εντολή από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αναμένεται να λάβουν σήμερα στις 10 το βράδυ, τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (Lëvizja Socialiste për Integrim, LSI).

Πηγές από τη σύσκεψη του Σοσιαλιστικού Κόμματος δείχνουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να εγγυηθεί η φυσική ασφάλεια των Βουλευτών, υπό τον φόβο των βίαιων διαδηλώσεων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.

Οι νέοι βουλευτές πρόκειται να «καλύψουν το κενό» που άφησε το Δημοκρατικό Κόμμα, μετά την παραίτηση του, αφήνοντας έτσι «ανοιχτές» 43 έδρες. Συνολικά, το αλβανικό κοινοβούλιο κατέχει 149 έδρες.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση καλεί στις 9 έξω από το Κοινοβούλιο, με την αλβανική αστυνομία να ανησυχεί για πιθανόν επεισόδια.

Οι Αρχές έχουν ήδη περικυκλώσει το κτίριο με κάμερες, ενώ άντρες της αστυνομίας πρόκειται να τοποθετηθούν στους γύρω δρόμους.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπασά δήλωσε ότι «η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει απόφαση παράνομης συνέλευσης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα μιας ομάδας ληστών και εγκληματιών».

Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών του LSI, αναμένεται να λάβουν εντολή ακόμα τρεις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Την κίνηση αυτήν της κυβέρνησης, ο Μπασά χαρακτήρισε ως μια παράνομη προσπάθεια του Ράμα να δημιουργήσει αντιπολίτευση με «κλώνους».

Η Αλβανία περνάει μια περίοδο βαθιάς πολιτικής κρίσης, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση του Δημοκρατικού Κόμματος από το κοινοβούλιο.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του Ράμα, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο στην Αλβανία το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα στην τελευταία συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στη Βουλή, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις με την αστυνομία. Συνολικά, 13 άτομα μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο.

Για κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου» προειδοποιεί η ΕΕ

Η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, όπου τα κόμματα έχουν βυθίσει τη χώρα σε βαθιά κρίση.

Κατόπιν έντονων μηνυμάτων που απευθύνθηκαν σε όλους τους πολιτικούς, τόσο στον πρωθυπουργό Εντι Ράμα όσο και στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπασά, Σαλί Μπερίσα, Μόνικα Κρουεμάδι, η ΕΕ χτύπησε τον κώδωνα κινδύνου ότι η χώρα μας βρίσκεται στο κατώφλι εμφύλιου πολέμου, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα ‘pamfleti’.

Αυτή η προειδοποίηση έγινε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση ως πολύ δύσκολη και επικίνδυνη στην Αλβανία.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει ένας “εμφύλιος πόλεμος” μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την σταθερότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ενδέχεται να προκαλέσουν χάος»
Με αυτό το έντονο μήνυμα προειδοποιεί όλους τους αλβανούς πολιτικούς ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζεται για δυναμική αντιμετώπιση, γιατί ειδικές υπηρεσίες ενδέχεται να προκαλέσουν χάος στη χώρα.

Το μήνυμα Ταγιάνι έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την άφιξη 7 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αλβανία.

Οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους παρότρυναν να βρουν λύση το συντομότερο δυνατόν, και όχι να εμβαθύνουν περισσότερο την κρίση.

Ωστόσο, τα κόμματα συνεχίζουν να παίζουν ‘πινγκ πονγκ’ με κατηγορίες αρνούμενα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να σώσουν την Αλβανία από την αποσταθεροποίηση.

Αυτή η κατάσταση έχει θέσει σε κίνηση τους Ευρωπαίους που φοβούνται έναν πραγματικό πόλεμο μεταξύ των κομμάτων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΕΚ έστειλε έμμεσο μήνυμα ότι η ΕΕ θα αναλάβει την τύχη της Αλβανίας, γράφει η ‘pamfleti’.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024