Αναφορά στις άδειες που έχει πάρει κατά καιρούς ο Δημήτρης Κουφοντίνας και σημειώνοντας ότι οι συχνές εμφανίσεις του πυροδοτούν φόβους για αναβίωση της εξτρεμιστικής βίας και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές σημειώνουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.

Οι FT σημειώνουν το γεγονός ότι ο εκτελεστής της 17Ν δεν έχει εκφράσει ποτέ μεταμέλεια για τα εγκλήματα του και τονίζουν: «Παρότι η τελευταία αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για άδεια απορρίφθηκε, οι αυξημένες εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρώσει του φόβους για την επιστροφή της εξτρεμιστικής βίας πριν από τις εκλογές».

Με αφορμή τη βόλτα του Δ. Κουφοντίνα, στο κέντρο της Αθήνας στις 2 Ιανουαρίου, ειδικός στην αντιτρομοκρατία ανέφερε στους FT ότι: «Έστελνε ένα μήνυμα ότι είναι εδώ και πως είναι ακόμη ένας αφοσιωμένος επαναστάτης. Και η πρόσφατη επιεικής αντιμετώπισή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης “παίζει” καλά με τμήματα της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα: «Η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να μπλοκάρει την άδεια, αλλά η ανοχή της στον κ. Κουφοντίνα θεωρείται από κάποιους ως “παιχνίδι” με τους σκληροπυρηνικούς αριστερούς ψηφοφόρους που αποξενώθηκαν όταν ο κ. Τσίπρας συμφώνησε για χρόνια καταστροφικής λιτότητας μετά την εκλογική του νίκη το 2015, με αντάλλαγμα μια τρίτη διάσωση».

Σύμφωνα με τους FT ορώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας και αναλυτές που ασχολούνται με την τρομοκρατία φοβούνται επίσης ότι εξτρεμιστικές ομάδες μπορεί να προκαλέσουν ταραχές στην προεκλογική εκστρατεία, με το δημοσίευμα να σημειώνει δήλωση πρώην αστυνομικού ότι: «Αυτή η κυβέρνηση είναι ασυνήθιστα ανεκτική με (αντιεξουσιαστικές) ομάδες, ίσως επειδή κορυφαίες προσωπικότητες του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν τις πολιτικές καριέρες τους ως ακτιβιστές φοιτητές εμπλεκόμενοι σε βία στους δρόμους».

Όπως τονίζεται στην πρόσφατη βόλτα του ο Κουφοντίνας συνοδευόταν από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, την οποία το δημοσίευμα χαρακτηρίζει αναρχική ομάδα που τακτικά βανδαλίζει κυβερνητικά κτίρια, ξένες πρεσβείες και γραφεία εταιρειών, προσθέτοντας ότι τα μέλη του σπάνια συλλαμβάνονται. Σε ερώτηση για τις σχέσεις Κουφοντίνα- Ρουβίκωνα, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απάντησε στους FT ότι πρόκειται απλά για φήμες και τίποτα περισσότερο.

«Αυτές οι ομάδες βλέπουν τώρα τον Κουφοντίνα ως επαναστατικό ήρωα και στην περίπτωση του Ρουβίκωνα, ως μέντορά τους», δήλωσε πρώην αστυνομικός στους FT.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι FT κάνουν αναφορά και στη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ και την ανάληψη ευθύνης από την ΟΛΑ. «Η ΟΛΑ προσπαθεί να επαναδημιουργήσει μια ιδεολογική βάση για πολιτική βία. Και ο Κουφοντίνας είναι μέρος αυτού. Είναι σύμβολο επαναστατικής συνέπειας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης Μπράντι Κίσλινγκ. Οι FT σημειώνουν ότι παρότι η ΟΛΑ φαίνεται να μιμείται το επιχειρησιακό στιλ της 17Ν με σποραδικές επιθέσεις σε προσεκτικά επιλεγμένους στόχους, δεν έχει κάνει απόπειρες δολοφονίας.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι παραμένουν οι φόβοι για επιθέσεις εξτρεμιστών, με τον ειδικό επί της αντιτρομοκρατίας να σημειώνει ότι: «Η βία είναι πολιτικό εργαλείο για μια ακροαριστερή μειοψηφία για δεκαετίες και έχει γίνει ανεκτή, σε κάποιο βαθμό, από πολιτικούς. Δυστυχώς, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα χρειαστεί για να ξεριζωθεί με δημοκρατικά μέσα».

Γράψτε το σχόλιό σας