Το βιβλίο «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, πρωτοκυκλοφόρησε ως αναγνωστικό της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ελευθερίου Βενιζέλου, της περιόδου 1917-18 και αποτέλεσε το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα, που ο Βενιζέλος καθιέρωσε στις πρώτες τέσσερις τάξεις του δημοτικού.

Η πρώτη έκδοση από το Εθνικό Τυπογραφείο έγινε το 1918 με εικονογράφηση Π. Ρούμπου και με συντακτική επιτροπή τους Δ. Ανδρεάδη, Δ. Δελμούζο, Π. Νιρβάνα Ζ. Παπαντωνίου και Μ. Τριανταφυλλίδη. Η εικονογράφηση στις σελίδες του βιβλίου είναι του ίδιου του συγγραφέα.

—————————————————————————————————————-

Η μεγάλη επιτυχία με τα αναγνωστικά συνεχίζεται!

Αυτή την εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, το αναγνωστικό της Δευτέρας Δημοτικού «Η Χαρά του Παιδιού», με αγαπημένα κείμενα των Παπαντωνίου, Δροσίνη, Πολέμη, Βλάχου και Βιζυηνού.

Μία μοναδική παρακαταθήκη από τη γενιά του ’30 για τις επόμενες γενιές.

Τα «Ψηλά βουνά», αν και αγαπήθηκαν πολύ από τα παιδιά και απέσπασαν επαινετικά σχόλια από τον Κωστή Παλαμά και τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως λόγω της πρωτοποριακής δομής στο ύφος και τη γλώσσα – σε σχέση με τα υπόλοιπα αναγνώσματα της εποχής.

Το 1920, μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές, το έργο αποσύρθηκε και ρίχτηκε στην πυρά από μία «Επιτροπεία» του υπουργείου Παιδείας, που το χαρακτήρισε «χυδαίο, εγκληματικό και ανήθικο».

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, κατηγορήθηκε ότι διαφθείρει τα παιδιά, καταργεί τη θρησκεία και την οικογένεια και προωθεί την αθεΐα.

Στο βιβλίο του, «Ένα σχολικό βιβλίο εκατό χρόνων, 1918 – 2018», ο Δημήτρης Νάτσιος μιλάει για τη γλώσσα στην οποία έχει γραφτεί το βιβλίο, για τις εκδόσεις που γνώρισε, για τη θέση του στην εκπαίδευση και κυρίως για την πολεμική που δέχθηκαν αυτό και τα άλλα βιβλία της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης 1917 – 1920, που ήταν γραμμένα στη δημοτική γλώσσα. «Είναι ένα βιβλίο που μπήκε και βγήκε πολλές φορές από την εκπαίδευση. Δέχτηκε μεγάλη πολεμική και μάλιστα ήθελαν το να κάψουν το 1920» εξηγεί ο συγγραφέας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο