Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φύλακας αυθεντικών χειρογράφων για πάνω από δύο αιώνες η βιβλιοθήκη Rasit Efendi στην Τουρκία

Φύλακας αυθεντικών χειρογράφων για πάνω από δύο αιώνες η βιβλιοθήκη Rasit Efendi στην Τουρκία

Εδώ και 223 χρόνια, η "Rasit Efendi βιβλιοθήκη χειρογράφων", η οποία ιδρύθηκε περίπου στα 1790, προφυλάσσει και διατηρεί μοναδικής ιστορικής αξίας χειρόγραφα και ιστορικά κειμήλια σε ειδικές μονάδες αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Σε «φύλακα» αυθεντικών χειρογράφων που μετρούν αιώνες ζωής αναδεικνύεται μια βιβλιοθήκη στην περιοχή Καϊσερί (Καισάρεια) της Τουρκίας, καθώς διαθέτει ειδικές προθήκες, οι οποίες προφυλάσσουν τους πολύτιμους «φιλοξενούμενους» τους από την υγρασία και την αποσύνθεση.

Εδώ και 223 χρόνια, η «Rasit Efendi βιβλιοθήκη χειρογράφων», η οποία ιδρύθηκε περίπου στα 1790, προφυλάσσει και διατηρεί μοναδικής ιστορικής αξίας χειρόγραφα και ιστορικά κειμήλια σε ειδικές μονάδες αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Anadolu», η βιβλιοθήκη διατηρεί σήμερα 8.520 έργα, συμπεριλαμβανομένων 2.052 χειρογράφων. Η βιβλιοθήκη περιέχει γραπτά έργα σχετικά με τη θρησκεία, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη γεωγραφία στα αραβικά και τα περσικά. Λόγω των μοναδικών χειρογράφων της, η βιβλιοθήκη αποτελεί πολύτιμη πηγή για φοιτητές, ακαδημαϊκούς και ερευνητές.

«Ο Rasit Efendi ήταν γραφειοκράτης την εποχή της Οθωμανικής ιστορίας και ήθελε να φτιάξει μία βιβλιοθήκη στον τόπο του» είπε στο «Anadolu» ο συνταξιούχος ιστορικός Μεχμέτ Καραάσλαν. Πρόσθεσε επίσης ότι το πρωτότυπο χειρόγραφο, στο οποίο αναφέρεται η επιθυμία του ιδρυτή της βιβλιοθήκης για τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής στον τόπο του, φυλάσσεται μέχρι σήμερα, στο «δημιούργημα» του.

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί επίσης, έργα που έγιναν μετά τη δημιουργία του τυπογραφείου του Ιμπραήμ Μουτεφερίκα (1674–1745), «εξέχουσα προσωπικότητα της οθωμανικής ιστορίας, διότι ήταν διπλωμάτης, εκδότης,ιστορικός» αναφέρουν ιστορικές πηγές και προσθέτουν ότι «γεννήθηκε στην Ουγγαρία και ήταν ο πρώτος που είχε τυπογραφείο από το οποίο εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο, ένα λεξικό, στην οθωμανική ιστορία».

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024