Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξουσίας το ανάγνωσμα

Εξουσίας το ανάγνωσμα

Η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών και η συνακόλουθη άσκηση της εξουσίας είναι μια πολύ απαιτητική και ψυχοφθόρα διαδικασία, για την οποία απαιτούνται συγκεκριμένες δεξιότητες και στέρεο γνωστικό υπόβαθρο, σε συνδυασμό ασφαλώς με πνευματική καλλιέργεια και ψυχικές αρετές

Το σημερινό άρθρο του in.gr αναφορικά με τις παρέες που κατάφεραν να αναρριχηθούν στα ύπατα κυβερνητικά αξιώματα είναι άκρως διαφωτιστικό για την πορεία που έχει ακολουθήσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Και τούτο, διότι αποκαλύπτει τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους οι νυν κυβερνώντες αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους και σαφώς κατώτεροι των προσδοκιών όσων τους ψήφισαν και τους εμπιστεύτηκαν.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών και η συνακόλουθη άσκηση της εξουσίας είναι μια πολύ απαιτητική και ψυχοφθόρα διαδικασία, για την οποία απαιτούνται συγκεκριμένες δεξιότητες και στέρεο γνωστικό υπόβαθρο, σε συνδυασμό ασφαλώς με πνευματική καλλιέργεια και ψυχικές αρετές.

Η τοποθέτηση φίλων, συντρόφων και ιδεολογικών συνοδοιπόρων σε θέσεις ευθύνης και υψηλών απαιτήσεων είναι συνταγή αποτυχίας, όταν αυτοί στερούνται των απαραίτητων προσόντων. Αργά ή γρήγορα, η ανεπάρκειά τους και η ακαταλληλότητά τους θα αποκαλυφθούν, ενώ τα προβλήματα που θα προκαλέσουν στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι σοβαρά τόσο στο επίπεδο της ουσίας όσο και στο επίπεδο των εντυπώσεων.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τις ιδεολογικές καταβολές και κοινωνικοπολιτικές αφετηρίες των ανθρώπων που επελέγησαν για να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας σε μια εποχή ομολογουμένως πολύ δύσκολη. Έχοντας ταχθεί από τα νεανικά τους χρόνια απέναντι στην κάθε λογής εξουσία, στο μετερίζι των κοινωνικών διεκδικήσεων και των πολιτικών αγώνων, όπως αρέσκονται να λένε, είναι σαφές ότι κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν μια πολύ μεγάλη υπέρβαση όταν βρέθηκαν σε κυβερνητικούς θώκους, αναγκασμένοι να ασκήσουν πλέον οι ίδιοι εξουσία.

Η μετάβαση από τους αφορισμούς, τα συνθήματα και τις ανέξοδες υποσχέσεις στη λήψη δυσάρεστων αποφάσεων και επώδυνων μέτρων —αυτό, δυστυχώς, υπαγορεύει η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας μετά το 2009— είναι όντως μια πολύ δύσκολη άσκηση. Και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι περί ων ο λόγος έχουν τα απαραίτητα ψυχικά και πνευματικά εφόδια για να γεφυρώσουν επιτυχώς αυτό το συνειδησιακό χάσμα.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024