Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βίαια επεισόδια στην Αλβανία: Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κυβερνητικό μέγαρο

Βίαια επεισόδια στην Αλβανία: Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κυβερνητικό μέγαρο

Βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στα Τίρανα καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ύστερα από έκκληση που απηύθυνε η αντιπολίτευση για αποχώρηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για διαφθορά

Βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στα Τίρανα καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ύστερα από έκκληση που απηύθυνε η αντιπολίτευση για αποχώρηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για διαφθορά.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν γύρω από το μέγαρο της κυβέρνησης και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, αντλίες νερού και γκλομπ για να απωθήσουν τους εξοργισμένους διαδηλωτές. Στις εικόνες που μεταδίδουν διεθνή και αλβανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουμε πολλούς διαδηλωτές να κείτονται αιμόφυρτοι στο έδαφος, ενώ τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί οι οποίοι μεταγέρθηκαν σε νοσοκομείο της αλβανικής πρωτεύουσας.

Το χρονικό των επεισοδίων

Νωρίς το μεσημέρι οι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατάφεραν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο του μεγάρου. Μια ομάδα περίπου 100 ατόμων άρχισε να εκτοξεύει πέτρες, βόμβες μολόροφ και καπνογόνα κατά των αστυνομικών φωνάζοντας εν χορώ «Ράμα, φύγε»!

Από τις πέτρες έσπασαν παράθυρα του κτιρίου, ενώ μια ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο Μέγαρο αλλά απωθήθηκε από τους αστυνομικούς οι οποίοι είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό του.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανάμεσα στο πλήθος ο Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγορώντας την αστυνομία ότι σκοπίμως επέτρεψε στον όχλο να πλησιάσει το κυβερνητικό μέγαρο και να προκληθούν τέτοια επεισόδια, ούτως ώστε να δώσει στον Έντι Ράμα το δικαίωμα να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για τη βία.

Τα επεισόδια διήρκεσαν πάνω από πέντε ώρες. Λίγο μετά τις 5 μ.μ. ο Μάσα κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν και ανανέωσε το κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις στο ίδιο σημείο την Πέμπτη στις 10 το πρωί.

Ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει χθες πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης καθώς είχε προγραμματίσει να μεταβεί στον Αυλώνα, την εκλογική περιφέρειά του, για έναν «διάλογο με τους κατοίκους για την ανάπτυξη της πόλης».

Ο Ράμα αμφισβητείται από τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του.

«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.

Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024