Κλειστά σχολεία, καμία αποκομιδή απορριμμάτων και νοσοκομεία που υπολειτουργούν: οι δημόσιες υπηρεσίες στην Πορτογαλία λειτουργούν σήμερα στο ρελαντί λόγω απεργίας των υπαλλήλων, που διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις.

«Οι πληροφορίες που έχουμε δείχνουν μεγάλη συμμετοχή [στην απεργία] στα νοσοκομεία, στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στα σχολεία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αρμένιο Κάρλος, γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας της χώρας, της CGTP.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Λισαβόνα και στο Πόρτο δεν επηρεάζονται ωστόσο από την απεργία, την οποία προκήρυξαν οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, στις οποίες ανήκουν περίπου 665.000 πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Τα συνδικάτα απαιτούν από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, που ανήλθε στην εξουσία το 2015 χάρη στην κοινοβουλευτική στήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, να αυξήσει τους μισθούς και δεν ικανοποιούνται από την ανάκληση των μειώσεων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου λιτότητας που ακολούθησε την κρίση χρέους το 2011.

Στον προϋπολογισμό του 2019 η κυβέρνηση αύξησε τους κατώτατους μισθούς στο δημόσιο τομέα, αλλά, σύμφωνα με τα συνδικάτα, περίπου 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους από το 2009.

Οκτώ μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, καθώς αντλεί κέρδη από την τήρηση της υπόσχεσής του να θέσει τέλος στη λιτότητα και να μειώσει την ανεργία.

Το κόμμα βρίσκεται ωστόσο αντιμέτωπο με σειρά απεργιών σε διάφορες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Ιδιαίτερα μαχητική είναι η κινητοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού, που προβλέπεται να διαρκέσει όλον το Φεβρουάριο και προκαλεί κάθε μέρα την αναβολή ορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

Ακόμη και η UGT, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας, που ιστορικά πρόσκειται στους σοσιαλιστές, επικρίνει ανοιχτά την κυβέρνηση.

«Παρακολουθούμε μια αστική και συνδικαλιστική αναπήδηση» απέναντι σε μια κυβέρνηση που «έθρεψε προσδοκίες οι οποίες ήταν πάνω από τις δυνατότητές της» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της, Κάρλος Σίλβα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο