Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Fitch : Επιβράδυνση ανάπτυξης ευρωζώνης, πιθανό QE

Fitch : Επιβράδυνση ανάπτυξης ευρωζώνης, πιθανό QE

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch βλέπει ανάπτυξη μόλις 1% για το 2019, και θεωρεί πως η σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέα μέτρα νομισματικής τόνωσης από την ΕΚΤ

H Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο 1% φέτος, κάτι το οποίο θα παρακινήσει την ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Τον Δεκέμβριο ο οίκος αξιολόγησης ανέμενε ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,7%.

«Αν και μέχρις ενός σημείου ευθύνονται πολλοί παροδικοί παράγοντες, αυτοί δεν μπορούν να εξηγήσουν το βάθος και την έκταση της επιβράδυνσης. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η επιβράδυνση είναι κυρίως το αποτέλεσμα της επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος καθώς το καθαρό εμπόριο μετατράπηκε από ούριο άνεμο σε αντίθετο» τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch, Μπράιαν Κούλτον.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε σύμφωνα με τον οίκο η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, καθώς η Γερμανία έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

«Η τεράστια έκθεση της Γερμανίας στην Κίνα την αφήνει ευάλωτη στον κινεζικό οικονομικό κύκλο και τη ζήτηση για εισαγωγές» προσθέτει, εξηγώντας ότι για αυτό η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι μεταξύ εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις. Αναγνωρίζει πάντως ότι η εικόνα της αγοράς εργασίας στο μπλοκ είναι καλή όπως και εκείνη των πιστωτικών συνθηκών. Εξαίρεση σε αυτό το μέτωπο η Ιταλία, όπου οι πιστωτικές συνθήκες είναι πιο «σφιχτές». Ωστόσο τονίζει πως στην Ιταλία, όπως επίσης σε Ισπανία και Γερμανία το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους έχει βελτιωθεί αισθητά από το 2012.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί πως η σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέα μέτρα νομισματικής τόνωσης από την ΕΚΤ.

«Περιμέναμε ήδη ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει την έναρξη της ομαλοποίησης της νομισματικής της πολιτικής – τόσο όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων όσο και τη συρρίκνωση του ισολογισμού – αλλά πλέον πιστεύουμε ότι θα εξετάσει σοβαρά την επανεκκίνηση των αγορών στοιχείων ενεργητικού (QE)» σημείωσε o Ρόμπερτ Σιέρα, διευθυντής της οικονομικής ομάδας της Fitch.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε αφήσει ανοχτό το ενδεχόμενο νέου προγράμματος QE- τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν θα πρέπει να αναμένεται εντός του 2019.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024