Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o

«Cheat meals»: Πώς οι ατασθαλίες βοηθούν στο αδυνάτισμα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα "cheat meals"

Όσο αφοσιωμένη και αν είστε στον στόχο σας να χάσετε βάρος, είναι πραγματικά δύσκολο να διατηρήσετε μια περιοριστική, ολιγοθερμιδική δίαιτα, χωρίς να υποκύψετε στους πειρασμούς που υπάρχουν παντού γύρω σας. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, αφού οι περιστασιακές ατασθαλίες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη συναισθηματική ισορροπία σας και να συνεχίσετε τη δίαιτα. Αρκεί βέβαια να μένετε κατά τ’ άλλα πιστή στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Πρακτικό όφελος

Ο παρατεταμένος περιορισμός θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες και μείωση της μυϊκής μάζας όταν δεν καταναλώνετε την επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων, λίπους και θρεπτικών συστατικών. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της λεπτίνης, μιας ορμόνης που βοηθάει τον οργανισμό να ρυθμίσει την πείνα και τον μεταβολισμό.

Τα χαμηλά επίπεδα λεπτίνης οδηγούν με τη σειρά τους στη μείωση του μεταβολισμού σας και της απώλειας λίπους. Αυξάνοντας περιοδικά τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνετε, ειδικά καταναλώνοντας σύνθετους υδατάνθρακες, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα λεπτίνης και να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και την καύση λίπους.

Η πρωτεΐνη επίσης έχει έναν σημαντικό ρόλο στη διατροφή σας, αφού επιφέρει το αίσθημα κορεσμού γρηγορότερα, επηρεάζοντας τις σχετικές με την όρεξη ορμόνες. Η πρωτεΐνη έχει θερμογενετικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας τη δυνατότητα του οργανισμού να καίει θερμίδες κατά τη διαδικασία της πέψης.

Για να μετατρέψετε ένα «cheat meal» σε θρεπτικό, επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες, για παράδειγμα ένα μπέργκερ με ψωμί ολικής άλεσης.

Ψυχολογικό όφελος

Οι άνθρωποι που τρώνε για συναισθηματικούς λόγους μπορεί να έχουν πρόβλημα να μετριάσουν την πρόσληψη θερμίδων τους και θα αποθαρρυνθούν από την αυστηρότητα που διακρίνει τα περισσότερα προγράμματα διατροφής.

Τα προγραμματισμένα διαλείμματα από τη δίαιτα μπορεί να τους παρέχουν ψυχολογική ανακούφιση και να τους δώσουν δύναμη και υπομονή να αντέξουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πιστοί στη δίαιτα. Αν κάτι τέτοιο δε λειτουργήσει, είναι ίσως ένα σημάδι ότι χρειάζονται ένα πιο ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα ή/και να αρχίσουν να γυμνάζονται.

Πώς να κάνετε ατασθαλίες στη δίαιτά σας

Η καλύτερη στρατηγική είναι να έχετε οργανώσει τα «cheat meals» προκαταβολικά. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε τη δύναμη και την όρεξη να μείνετε πιστή στη δίαιτά σας μέχρι εκείνη την ημέρα που θα φάτε αυτό που σας ευχαριστεί.

Ακολουθούν μερικά tips για τα «cheat meals» σας:

  • Φάτε μέχρι να ικανοποιηθείτε, όχι μέχρι να σκάσετε
  • Ποτέ μην τρώτε το «cheat meal» σας ενώ πεινάτε
  • Μοιραστείτε το «cheat meal» σας με έναν φίλο
  • Φάτε το «cheat meal» σας συγκεντρωμένη, όχι βλέποντας τηλεόραση ή βιαστικά
  • Μη μετατρέψετε ένα «cheat meal» σε «cheat day»
  • Φάτε χωρίς ενοχές, οι παραπάνω θερμίδες δε θα καταστρέψουν τη δίαιτά σας αν επανέλθετε μετά στο πρόγραμμά σας

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024