«Κύριε Μητσοτάκη η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία πολιτική διαδικασία και για πρώτη φορά στα χρονικά ποτέ δεν ακούστηκε η πρωτοφανής πρόταση σας πάνω στις υπαρκτές διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων σε διατάξεις του Συντάγματος ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου, δηλαδή να ψηφίσει αυτό που διαφωνεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το γράμμα του νομοθέτη και πως το προτείνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διαφορές των κομμάτων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές.

«Γνωρίζετε ότι στο άρθρο 16 διαχρονικά αυτό που ονομάζεται προοδευτική παράταξη έχει άλλη άποψη από τη δική σας», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι παράδοξο η πρώτη βουλή να λέει «α» και η δεύτερη να λέει «β» και εσείς αντί για συναίνεση να προτείνετε τζόγο», είπε για την πρόταση του προέδρου της ΝΔ.

Το Σύνταγμα γεννήθηκε από το λαό και όχι από τους ειδικούς, είπε απαντώντας στην προσπάθεια «απαξίωσης» που καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση με την επιτροπή που είχε αναλάβει τον κοινωνικό διάλογο.

Μίλησε επίσης για προτάσεις «ρουλέτα» και «τζόγου» απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ. Ως προς τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη περί υποτιμημένης εξ αρχής διαδικασίας, είπε ότι η ΝΔ δεν συνέβαλε στην Επιτροπή της Βουλής εποικοδομητικά χωρίς να λέει προτάσεις και πως καθ’όλη τη διάρκεια του διαλόγου εντός και εκτός Βουλής άλλαζε η ΝΔ θέσεις διαρκώς.

Είπε ότι με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αναδείχθηκαν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. Όταν εμείς μιλάμε για την συνταγματική κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών προφανώς μιλάμε ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι δημόσιος, δηλαδή σε κάθε περίπτωση το 51% να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της δημόσιας σφαίρας.

«Είναι προφανές ότι μέσα από τις διαφορές μας και για το Σύνταγμα αναδεικνύεται μια δομική ιδεολογική αντιπαράθεση», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε, δε, πως «ο λαός μπορεί να κατανοήσει τι είναι αυτό που εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε και συνταγματικά. Όλα όσα εσείς τα λέτε ‘ευχολόγια’ για τα κοινωνικά δικαιώματα και τα αγαθά, είναι αυτά που εσείς θέλετε να καταργηθούν».

«Υπήρξε ομολογία για το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη», είπε, προσθέτοντας: «Μας είπε ότι σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ συμφωνούν ως προς την κατεύθυνση αλλά διαφωνούν ως προς το περιεχόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι εσείς θέση για το ζήτημα αυτό διαμορφώσατε με βάση την πολιτική σας ιδιοτέλεια βλέποντας τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις».

«Εγώ σήμερα έκανα ένα τολμηρό βήμα, αποκάλυψα το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν παιχνίδι με τον ΠτΔ και θα προτείνει και στη νέα Βουλή την συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του σημερινού ΠτΔ, του Προκόπη Παυλόπουλου».

«Εσείς όχι μόνο δεν το σηκώσατε το γάντι, αλλά αποφύγατε επί 56 λεπτά που μιλήσατε, να απαντήσετε αλλά και να αναφερθείτε ακόμα και στο όνομά του».

«Κύριε Μητσοτάκη», σχολίασε, «μέχρι σήμερα είχα την αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή με τη συνταγματική της ονομασία. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν καν να αναφέρετε το όνομα του ΠτΔ. Διότι έχουν άποψη και θέλουν, η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας, να παίξετε πολιτικά παιχνίδια».

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Μην μοιράζετε θέσεις γιατί και μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν θα σας φτάνουν οι βουλευτές για να προτείνετε και να εκλέξετε ΠτΔ».

Υπογράμμισε ότι «ο ΠτΔ θα εκλεγεί με την πρόταση της νέας πλειοψηφίας που θα είναι και πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο νυν ΠτΔ, όσο κι αν εσείς δεν το θέλετε, γιατί πράγματι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Παρέμβαση στη Βουλή στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Παρέμβαση στη #Βουλή στη συζήτηση και λήψη απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής. #Vouli

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι έχει κάνει άλλες «συμφωνίες» και διότι έχει μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη ομιλία του στη Βουλή.

«Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χύνει «κροκοδείλια» για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν περισσότεροι «πελάτες» γι αυτούς οι οποίοι θα έρθουν να κερδοσκοπήσουν και στον χώρο της Παιδείας, με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Μητσοτάκης: Μόνο το ΑΦΜ του Προκόπη Παυλόπουλου δεν ζητήσατε

«Γιατί τέτοιο άγχος τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία μετά τις επόμενες εκλογές όταν και θα νικήσετε. Μιλάτε για πρόσωπα. Πάλι καλά που δεν ζητήσατε το ΑΦΜ του Προκόπη Παυλόπουλου. Τον εκτιμώ πολύ το ξέρετε και πιστεύω ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά του;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

Απαντώντας στο πρωθυπουργό, ο οποίος είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε θέση για το όνομα του κ. Παυλόπουλου, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να είναι και ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απάντησε πως «γνωρίζετε καλά ότι με τον κ. Παυλόπουλο έχουμε μια άριστη σχέση και εκτιμώ ότι είναι άψογος στα καθήκοντά του», ενώ υπογράμμισε την σπουδή του πρωθυπουργού για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι εκλογές θα καθορίσουν και τον τρόπο που θα διατυπωθούν οι προτάσεις μας, είτε εκλεγούμε εμείς, είτε εσείς». Έκλεισε ωστόσο με αιχμή κατά του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας: «Εκτός αν σχεδιάζετε τίποτα άλλα κολπάκια. Αν σχεδιάζετε να αποσύρετε καμιά 40αρια βουλευτές σας…».

«Το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ έχει πιο καθαρή σχέση. Αν λέτε το ίδιο, πείτε το από τώρα. Εδώ είμαστε και θα δούμε τα αποτελέσματα. Η ψηφοφορία πρέπει να γίνει όπως και στις προηγούμενες αναθεωρήσεις» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Το μόνο που προστάτευετε με το άρθρο 16 είναι τους ανταγωνιστές της χώρας. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα πάρει καιρό. Αν αύριο έρθει ένα σημαντικό ίδρυμα και πει εγώ θέλω να δώσω 500εκ για ένα μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο τι θα κάνετε;» συνέχισε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο