Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Αποκρουστικό παιχνίδι της ΝΔ για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Τσίπρας: Αποκρουστικό παιχνίδι της ΝΔ για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Δριμεία επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, στηλιτεύοντας τη στάση της για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δριμεία επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στηλιτεύοντας τη στάση της για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ΝΔ «μετέτρεψε τη διαδικασία σε παρτίδα πόκερ και έπαιξε παιχνίδια συναλλαγής. Επέλεξε να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρείων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση» σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για απειλές και εκβιασμούς. «Στην αρχή μας έλεγε αν δεν δεχτείτε το σύνολο των προτάσεων μας αποχωρούμε. Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το άρθρο 86».

«Έπαιξε όμως και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως έχει θεσμικά επικίνδυνη στάση και κρύβει πολιτική σκοπιμότητα.

«Αν είστε τόσο σίγουροι γιατί δεν ψηφίζεται όλα τα άρθρα που προτείνουμε; Αν η άποψη σας ότι η αναθεωρητική βουλή δεν δεσμεύει τίποτα γιατί διαφωνείτε με το άρθρο περί εκλογής ΠτΔ. Γιατί αν είστε σίγουροι ότι θα έχετε πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή δεν ψηφίζετε υπέρ;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα. «Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του» είπε και συνέχισε:

«Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία. Να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020» προκάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «επιχειρήσαμε να μην αφήσουμε την Συνταγματική Αναθεώρηση μόνο στην αρμοδιότητα των «ειδικών» αλλά να συζητήσουμε με την κοινωνία και να μην περιορίσουμε τη συζήτηση σε μια διαδικασία που θα αφορά αποκλειστικά το πολιτικό προσωπικό.

«Η πρόταση μας αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν πλειοψηφικά αιτήματα» τόνισε, συμπληρώνοντας πως την ίδια στιγμή λαμβάνει υπόψη την συνθήκη της κρίσης, τα διδάγματα των τελευταίων ετών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές και εξωσυνταγματικές εξουσίες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται στην λαϊκή κυριαρχία.

«Και η ενίσχυση του κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης που αποτελεί τον πρώτο άξονα της πρότασης μας επιτυγχάνεται με ένα συνδυασμό αλλαγών που δημιουργούν όρους εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας αλλά και προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του που αφορούν:

* Την κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, τον θεσμό δηλαδή που επιβάλλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

* Την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, ώστε να μην επηρεάζεται ο κοινοβουλευτικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

* Την άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό εφόσον έχουν αποβεί άκαρπες οι προσπάθειες για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η πρόταση αυτή είναι σοφή, καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συναινέσεων για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αντίθεση με την πρόταση της ΝΔ που θέλει να μετατρέψει την προεδρική εκλογή σε διορισμό από την κυβερνητική πλειοψηφία με την πρόταση για εκλογή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών».

* Την υποχρέωση ο πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας ερήμην του λαού σε κανέναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, όσο σημαντικός τεχνοκράτης κι αν είναι.

* Την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου που από κομπάρσος μετατρέπεται σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο δεύτερος άξονας αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής, πρόκειται για προτάσεις που απαντούν στη δυσπιστία του λαού στο πολιτικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, προτείνουμε την τροποποίηση του κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών.

Πρόταση περιορισμένων κοινοβουλετικών θητειών για κάθε βουλευτή, πρόκειται για ρύθμιση που έχει και συμβολική αξία ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα.
Καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος.

Εξορθρολογισμό σχέσεων κράτους – εκκλησίας, με αλλαγή του άρθρου 3 σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες».

Καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ενώ ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς

Ομιλία στη Βουλή επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος

Η πρότασή μας για τη #Συνταγματική_Αναθεώρηση αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα. Ομιλία στη #Βουλή στη συζήτηση και λήψη απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής. #Vouli

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024