Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση Μητσοτάκη για αναθεώρηση όλων των άρθρων που θέλουν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Πρόταση Μητσοτάκη για αναθεώρηση όλων των άρθρων που θέλουν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

«Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας» τόνισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ

«Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να διαβάζει την ομιλία για το Σύνταγμα σκέφτηκα πως ευτυχώς που το ατού σας είναι τα οικονομικά και όχι τα συνταγματικά. Διαπίστωσα μια άγνοια. Σας είχα καταθέσει πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Τότε σας έλεγα να ψηφίσει η ΝΔ τα άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα της ΝΔ και έτσι να προκύψει πλειοψηφία 180 βουλευτών από αυτή τη Βουλή και η επόμενη Βουλή να επικυρώσει» είπε στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο λαός όταν προσέλθει στις εκλογές θα ψηφίσει και για το περιεχόμενο των συνταγματικών διατάξεων» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Με ρωτήσατε γιατί δεν ψηφίζουμε τα άρθρα, σας επαναλαμβάνω την πρόταση: Ψηφίστε όλα τα άρθρα που θεωρούμε αναθεωρητέα να ψηφίσουμε και εμείς. Όχι μισές δουλειές κ. Τσίπρα. Αν πιστεύετε στη δύναμη της λαϊκής εντολής δεν έχετε φόβο να φοβηθείτε την πρότασή μας. Οι ερχόμενες εκλογές έχουν να κάνουν και με το Σύνταγμα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ, μεταξύ των δυο κοινοβουλίων υπάρχει η λαϊκή εντολή: μεσολαβούν εκλογές. Ετσι, στις επόμενες κάλπες δεν ψηφίζεται μόνο κυβέρνηση αλλά και κατεύθυνση των αλλαγών. Υπό αυτό το πρίσμα ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την παραπάνω πρόταση. «Όχι μισές δουλειές».

Οπως υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει πολιτική διαχείριση της ήττας της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα παρότι το πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι πολιτικό και όχι συνταγματικό. Όπως είπε, η ΝΔ αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως οδηγό για τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα. «Καταθέσαμε 59 προτάσεις για αναθεώρηση ισάριθμων άρθρων. Περιμένουμε έστω και τελευταία στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία να αντιμετωπίσει κάποιες από αυτές με ανοικτό πνεύμα».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι είναι θετικό ότι κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν με τρόπο που δείχνει διάθεση συναινέσεων. Στις προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις αλλά αποτυπώνονται και οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των κομμάτων. «Φαίνεται πως βλέπει ο καθένας το μέλλον της χώρας, ποιος θέλει να πάει μπροστά και ποιος την θέλει καθηλωμένη».

Αιχμές για τους «έξι»

Ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε για βουλευτές που αλλάζουν θέσεις με αντάλλαγμα αξιώματα, και άλλους που ανήκουν σε δυο κοινοβουλευτικές ομάδες. «Βουλευτές δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά έχουν παραχωρήσει τη συνείδησή τους στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα».

Συνέχισε, λέγοντας ότι έχουμε δυο πλειοψηφίες. Τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ που είναι βουλευτές και μια άτυπη ομάδα 151 βουλευτών ειδικού σκοπού. «Είμαι περίεργος να δω τις πλειοψηφίες όπως θα διαμορφωθούν για την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος».

Εχουμε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές «τριγύριζα», είπε χαρακτηριστικά.

Η επόμενη Βουλή αποφασίζει

«Επιμένετε η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή. Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων» υπογράμμισε επικαλούμενους Συνταγματολόγους.

«Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κ. Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα;» αναρωτήθηκε και σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία».

Πρόταση για ψήφιση 16 και 24

«Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας» επανέλαβε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24».

«Θέλετε να πάτε σε μια μικρή αναθεώρηση, ώστε να παραπέμψετε στο μέλλον καίρια ζητήματα όπως το άρθρο 16» σημείωσε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη. Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εμποδίσει κάθε μεταρρυθμιστική αλλαγή για πολλά χρόνια. Αυτά είναι τα κεφάλαια στα οποία αρνείται τις αναγκαίες αλλαγές: Δημόσια Διοίκηση, Εκπαίδευση, Ανάπτυξη, Δικαιοσύνη, Δημοσιονομική Σταθερότητα, Περιβάλλον. Εμείς θα τις υλοποιήσουμε» ξεκαθάρισε.

«Καταθέτουμε μια τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Αν κάτι χρειάζεται σήμερα η χώρα μας, είναι μια λειτουργική δημοκρατία, που θα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα, που θα εξασφαλίζει τη διάκριση των εξουσιών και κυρίως τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτές οι ανάγκες αποτυπώνονται στις προτάσεις μας. Θέλουμε συνταγματικές διατάξεις που θα διευκολύνουν να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό κράτος και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Θέλουμε να καθιερώσουμε σταθερό εκλογικό κύκλο. Και, ναι, αποσυνδέουμε την εκλογή του ΠτΔ, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα» τόνισε.

«Συμφωνούμε ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μη διαλύεται η Βουλή λόγω εκλογής ΠτΔ. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου» είπε, προτείνοντας τη θωράκιση της Δικαιοσύνης.

Ζωντανά η ομιλία μου στη Βουλή στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024