Έπρεπε να καταρρεύσει το παλιό σπίτι στο Γκάζι για να συνειδητοποιήσουμε πως η Αθήνα, έτσι όπως την έχουμε καταντήσει, είναι γεμάτη παγίδες. Πως όλα αυτά τα εγκαταλειμμένα νεοκλασικά κάποια στιγμή θα γκρεμιστούν. Πως μπορεί να έχουμε και θύματα. Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο πώς θα προστατευτούμε από τα συντρίμμια, αλλά και πώς θα προστατεύσουμε τα παλιά σπίτια ώστε να μην καταντήσουν συντρίμμια. Πώς θα τα αναδείξουμε, σε μια πόλη που έχει άμεση ανάγκη από λίγη ομορφιά. Ενδιαφέρεται κανένας;

Εκείνο που κυρίως μου έκανε εντύπωση στις ενημερωτικές εκπομπές που το πρωί της περασμένης Κυριακής, αμέσως μετά την κατάρρευση, αναφέρθηκαν στο γεγονός, ήταν η διάθεση των συναδέλφων να δικαιολογήσουν και το αδιάφορο κράτος και τους ιδιοκτήτες παλιών σπιτιών που τα έχουν αφήσει να πέφτουν. «Είναι κοστοβόρο, ασύμφορο οικονομικά να συντηρείς αυτά τα σπίτια», είπαν ξανά και ξανά. Ναι, είναι. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την εγκατάλειψη, δεν δικαιολογεί την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη. Θα έπρεπε να έχουν βρεθεί λύσεις.

Όταν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν διατηρήσει τα (συχνά μεγάλα σε έκταση) ιστορικά κέντρα τους, όταν στην Πολωνία έχουν αποκαταστήσει υποδειγματικά ολόκληρες πόλεις μετά την καταστροφή τους από τους Ναζί, όταν η Πράγα, η Μπριζ, η Βερόνα και τόσες άλλες πόλεις παραμένουν σε πολλά σημεία τους αναλλοίωτες, όπως ήταν πριν από εκατοντάδες χρόνια, εμείς δεν μπορούμε να συντηρήσουμε μερικές δεκάδες σπίτια;

Είναι φυσικά απαράδεκτο το κράτος, που θα έπρεπε να διευκολύνει και να στηρίζει (και οικονομικά) τους ιδιοκτήτες τους, είναι όμως απαράδεκτοι και πολλοί ιδιοκτήτες που άφησαν τα σπίτια που κληρονόμησαν να ρημάξουν, όχι απαραιτήτως επειδή δεν μπορούσαν αλλά επειδή δεν ήθελαν να τα συντηρήσουν. Χωρίς να έχουν συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης που αναλάμβαναν όταν αποδέχονταν την κληρονομιά.

Πέφτουν τώρα αυτά τα ρημαγμένα σπίτια στα κεφάλια μας. Σαν να μας εκδικούνται την ώρα που πεθαίνουν, για την άδικη μοίρα που τους επιφυλάξαμε. Εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε πόσο στοιχίζει στην Αθήνα η απουσία  τους.

Γράψτε το σχόλιο σας